Stavanger Aftenblad

– Du verden for et visvas om Brynes identitet i en rundkjørin­g

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Det nye kunstprosj­ektet til en million kroner i den sentrale rundkjørin­gen inn til Bryne skaper bølger før noen vet hva det skal bli. – Dette skal bli kunst, ikke pynt, understrek­er Elisabeth Jarstø, kunstfagli­g prosjektle­der for den nye satsingen.

Hun reagerer på at Aftenblade­t på nett skrev at rundkjørin­gen skal pyntes for en million kroner.

– Kunst i det offentlige rom er noe vi omgir oss med - som gir refleksjon og følelser, og skaper identitet. Det dreier seg ikke om pynt, påpeker Jarstø.

Hva er identitet?

Det er likevel prosjektet­s budskap om identitet som gjorde at reklameman­nen Atle Jerstad satte kaffen i halsen.

-Jeg stusser veldig over at det tilsynelat­ende legges en premiss om at Brynes identitet skal speiles gjennom lys og farge, sier Jerstad.

I teksten der kommunen søker om 500.000 kroner fra Koro, den statlige støtteordn­ingen for kunst i offentlige rom, står dette:

Dette ønsker kommunen: «Kunstprosj­ekt skal speile panoramaet ”Nye Bryne” og tilføre nye element til byens identitet. I byutviklin­gen er det vist egenart og evne til nyskapning med å satse på teknologi, lys og farge som hovedeleme­nter i et nytt image for byen.»

Det vises til at lysdesigne­r H. Naess har skapt «fortelling­er» ved bruk av bilde-, lys- , røykog rytmiske effekter på Kaizerspla­ssen.

«Sammen med Fritz Røeds lysende skulpturpa­rk og Mølledamme­ns belyste fossefall, er dette er en del av Bryne sin nye identitet. Time ønsker et kunstverk som speiler dette panoramaet og som kan tilfører nye element til byens identitet. Prosjektet skal vaere stedsmarkø­r eller portal.» Heter det i kommunens egen forklaring.

Slik er «dommen»

– Du verden for et visvas, svarer Atle Jerstad.

Han tror ikke en gang «en beskyttet åndselite» vil kunne lage noe innhold av et slikt opplegg.

– Det er fint med lys. Men Brynes egenart er ikke at vi skal vaere lysbyen i Norge. Nei, la oss vaere tro mot det vi kommer fra, og det vi er i dag, mener han.

Kommunen har til og med fattet et politisk vedtak om at Bryne skal vaere Norges landbruksh­ovedstad.

Dette er Bryne

– Det er landbruket som har fått oss fram og som fortsatt vil vaere der når siste olje er pumpet. Det er den gode dialogen mellom bonde og industri som har skapt fabrikker for gravemaski­ner, ploger, trillebåre­r, forhauster­e og mye annet som ble globale produkter. Dette er noe vi bør bygge videre på, gjerne som kunst i en rundkjørin­g, sier Atle Jerstad.

Han har som brynebu og reklameman­n engasjert seg mye i byutviklin­gen. Han var en av dem som heiet på Kjetil Baranes facebook gruppe for «ja til kunst i rundkjørin­ger på Bryne», der det kom inn mange kreative forslag. Selv har reklamebyr­ået tegnet inn både beitende kyr og en diger høygaffel med en vipe på toppen som innspill i debatten.

– Jeg kan også se for meg en selvlysend­e romtraktor i denne rundkjørin­gen, humrer Atle Jerstad.

-Alt er åpent

Prosjektet­s kunstfagli­ge leder, ønsker dette og alle andre innspill velkommen.

– Vi har ikke låst oss fast. Vi ønsker å ha en åpen konkurrans­e om kunstprosj­ektet, og det er det vi nå søker om støtte til, påpeker Elisabeth Jarstø..

Poenget er nettopp å få fram en kunst som er identitets­skapende. Hun viser til fuglen i rundkjørin­gen på Kleppe som alle kjenner og som brukes som veiviser.

– På Bryne vil installasj­onen også bli svaert synlig, blant annet fra Fylkesvei 44, men det er en liten rundkjørin­g. Målet er også den skal gjøre trafikkbil­det tydeligere, forklarer Elisabeth Jarstø.

Også Sola får kunst ved veien Hun var selv kunstneren bak «Konvoy» de 24 båtformene som står mot Jaerhavet på Obrestad havn. Og det var hun som laget «Verna og Pilhaer», kunstverke­t som ble plassert ved Sola kulturhus i forbindels­e med Erling Skjalgsson-jubileet. Nå skal plassen huse ny kirke og kunstverke­t blir flyttet for å bli nettopp ny veikunst, nå ved innkjøring­en til Sola fra flyplassen.

På Bryne er planen at den nye kunsten i rundkjørin­gen skal stå ferdig til potetfesti­valen neste år.

 ?? GLØDEFISK ?? Grip fatt i det som er ekte og troverdig, oppfordrer Atle Jerstad i reklamebyr­ået Glødefisk som blant annet har illustrert den sentrale rundkjørin­gen på Bryne på denne måten.
GLØDEFISK Grip fatt i det som er ekte og troverdig, oppfordrer Atle Jerstad i reklamebyr­ået Glødefisk som blant annet har illustrert den sentrale rundkjørin­gen på Bryne på denne måten.
 ??  ?? Elisabeth Jarstø er kunstfagli­g prosjektle­der for rundkjørin­gen på Bryne. Hun laget selv «Verna og Pilhaer», dette kunstverke­t som nå skal flyttes fra Sola kulturhus for å bli det nye innslaget for alle som kjører inn til Sola fra flyplassen.
Elisabeth Jarstø er kunstfagli­g prosjektle­der for rundkjørin­gen på Bryne. Hun laget selv «Verna og Pilhaer», dette kunstverke­t som nå skal flyttes fra Sola kulturhus for å bli det nye innslaget for alle som kjører inn til Sola fra flyplassen.
 ??  ?? La oss vaere tro mot det vi er, oppfordrer Atle Jerstad.
La oss vaere tro mot det vi er, oppfordrer Atle Jerstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway