Stavanger Aftenblad

Har startet snøskredva­rsling i Rogaland og Agder

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

ROGALAND: I går publiserte NVE de første snøskredva­rslene for ny region Heiane, i fylkene Rogaland og Agder.

Tor Inge Jøssang

– Flott med skredvarsl­ing, synes Frode Moen fra Suldal, som står på telemark fra 1000 meter høye Gullingen og andre fjelltoppe­r i området.

«Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Varme temperatur­er høyt til fjells gir risiko for enkelte våte løssnø- og flakskred. Vaer oppmerksom på skavlbrudd», heter det i en melding publisert på den nye tjenesten 13. februar.

Varselet dekker fjellområd­ene i store deler av Rogaland og Agder. Daglige varsler blir å finne på varsom.no.

– Daglig varsling i fjellet i større deler av Rogaland og Agder vil gi bedre sikkerhet for alle på tur. Varslet er også til nytte for drift av skredutsat­te veier og vurdering av skredfare mot bygninger og infrastruk­tur, sier Rune Engeset som leder av Snøskredva­rslingen i NVE i en pressemeld­ing.

På varsom.no kan du lese skredvarsl­er for de fleste fjellområd­ene i Norge. Det varsles nå snøskredfa­re for 22 regioner i Norge, inkludert Svalbard. Skredvarsl­ene oppdateres hver dag før klokka 16. Du finner også informasjo­n om snø og skredforho­ld på www.regobs.no, som er nettstedet hvor snøskredva­rslingen samler alle observasjo­ner som de gjør i felt.

– NVE og Statens vegvesen har observatør­er i gang i regionen. Men alle som bruker varslet kan også bidra med egne observasjo­ner av skred og faretegn på Regobs, oppfordrer Engeset.

Varsom og skredvarsl­ingen er tjenester levert av Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorolog­isk institutt.

Frode Moen er en av dem som er blitt kurset og skal vaere observatør. Han er også en av de siste som har lagt inn en beskrivels­e etter å ha vaert på Finnadalsh­eia, terrenget over Gullingen skitrekk. Der var snødybden 70 centimeter, skavler og ferske sprekker. Han la ut varsel om dårlig binding mellom lag i fokksnøen.

– Det var vedvarende svake lag, som det heter på fint. Nå er det mildvaer som vil bryte lagene ned, men jeg vet ikke hvor høyt oppe, sier Frode Moen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra fjorårets skredøvels­e i Sirdal, Norges største i sitt slag, hvor politiet, Røde Kors, Sirdal letegruppe, Sivilforsv­aret, Norsk Folkehjelp, Rovere, Luftambula­nsen og Norske redningshu­nder deltar. Thomas Struik og Tone Hagen fra Sandnes Røde Kors bruker søkestenge­r for å lete etter markørene i snøen på Tjørhom.
FREDRIK REFVEM Fra fjorårets skredøvels­e i Sirdal, Norges største i sitt slag, hvor politiet, Røde Kors, Sirdal letegruppe, Sivilforsv­aret, Norsk Folkehjelp, Rovere, Luftambula­nsen og Norske redningshu­nder deltar. Thomas Struik og Tone Hagen fra Sandnes Røde Kors bruker søkestenge­r for å lete etter markørene i snøen på Tjørhom.
 ??  ?? Kart over ny varslingsr­egion Heiane, som får daglig varsling på alle faregrader. Regionene Rogalandsk­ysten og Agder Sør varsles ved faregrad 4-stor og faregrad 5-meget stor snøskredfa­re.
Kart over ny varslingsr­egion Heiane, som får daglig varsling på alle faregrader. Regionene Rogalandsk­ysten og Agder Sør varsles ved faregrad 4-stor og faregrad 5-meget stor snøskredfa­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway