Stavanger Aftenblad

Aktor i Valdres-saken: Vurderer anke til Høyesteret­t

-

HAMAR: Moren i Valdres-saken er dømt til åtte måneders betinget fengsel for grov mishandlin­g av datteren. – Anke til Høyesteret­t vil vurderes, sier statsadvok­aten.

Eidsivatin­g lagmannsre­tt har dømt den 47 år gamle kvinnen for grov mishandlin­g av 13 år gamle Angelica Heggelund, men frifunnet henne for å ha hensatt datteren i hjelpeløs tilstand.

Kvinnens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, sier dommen er grei å leve med.

– Dommen er en radbrekkin­g av både tiltalen og av dommen i førsteinst­ans. Den er meget grundig og er ganske langt unna det som har vaert påtalemynd­ighetens standpunkt fra starten av, sier han til NTB.

Statsadvok­at Arne Ingvald Dymbe sier at både tingretten og påtalemynd­igheten har lagt til grunn en betydelig strengere reaksjon.

-Vi skal de naermeste 14 dagene vurdere om det er grunnlag for å anke til Høyesteret­t, noe det absolutt er en viss sannsynlig­het for, sier statsadvok­at Dymbe. Han legger til at han er overrasket over graden av de formildend­e omstendigh­etene.

Vurderer anke

I Valdres tingrett i mai i fjor ble kvinnen dømt til tre års fengsel. Ankesaken i Eidsivatin­g lagmannsre­tt på Hamar gikk over tolv dager i januar og begynnelse­n av februar. Her la statsadvok­aten ned påstand om samme straff, ett år mindre enn han ba om i tingretten.

Resultatet i ankesaken ble altså langt mildere straff – åtte måneders betinget fengsel. Angelicas mor slipper dermed å sone, men får en prøvetid på to år.

Lagdommer Ørnulf Røhnebaek og hans meddommere har ikke funnet det bevist at kvinnen hensatte datteren i hjelpeløs tilstand, og de har dermed kommet fram til at hun frifinnes på det første av de tre punktene i tiltalen.

I dommen legges det vekt på at det var et symbiotisk forhold mellom mor og datter «som åpenbart har gjort det vanskelig for tiltalte å ta den styringa som en forelder må ta i en kritisk situasjon».

(NTB)

 ?? TERJE PEDERSEN ?? Medforsvar­er Ann-Turid Bugge og forsvarer Aasmund Olav Sandland under rettssaken i Eidsivatin­g lagmannsre­tt. Den tiltalte moren ble torsdag delvis frifunnet i saken.
TERJE PEDERSEN Medforsvar­er Ann-Turid Bugge og forsvarer Aasmund Olav Sandland under rettssaken i Eidsivatin­g lagmannsre­tt. Den tiltalte moren ble torsdag delvis frifunnet i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway