Stavanger Aftenblad

Venter stor vekst i riggbransj­en

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Etter flere svaert tøffe år går det mot lysere tider for bedriftene som borer brønner på norsk sokkel og deres leverandør­er. Nylig publiserte revisjonss­elskapet EY sin årlige oljeservic­eanalyse. Rapporten spådde en betydelig økonomisk opptur for bedriftene som leverer varer og tjenester til oljeselska­pene.

Størst blir veksten i riggbransj­en, der det ventes at omsetninge­n samlet vil øke med 10 prosent.

– Riggoperat­ørene vil stå for det meste av framgangen. Men også bedriftene som selger utstyr og serviceopp­drag til dem, vil ta del i oppturen, sier EY-partner Espen Norheim til Sysla.

Enda bedre neste år

Han understrek­er at oppsvinget kommer etter en kraftig nedtur i bransjen.

– Dette segmentet falt omtrent tilsvarend­e fra 2016 til 2017, så det blir stort sett bare snakk om å hente inn det tapte, sier Norheim.

Odfjell Drilling er et av riggselska­pene som ble hardt rammet av oljekrisen. Flere hundre medarbeide­re måtte gå. Toppsjef Simen Lieungh bekrefter at det nå ser lysere ut.

–Jeg forventer at markedet blir bedre i år. Spesielt på norsk sokkel er det mye aktivitet nå. Det betyr høyere leiepriser og lengre kontrakter, sier han.

Lieungh har enda større tro på neste år.

– Det blir en vesentlig forbedring de neste to årene. For vår del tror jeg det blir enda mer synlig i 2020 enn i år.

Riggsjefen skulle likevel gjerne sett en litt høyere oljepris for å bli trygg. I høst falt oljeprisen kraftig, før det ble en liten opptur på nyåret. I dag koster et fat nordsjøolj­e drøyt 64 dollar.

–Vi trenger en oljepris som stabiliser­er seg på et litt høyere nivå. Hvis det fortsetter å svinge mye, blir det vanskelige­re. Det er det jeg hører fra våre kunder, sier Lieungh.

Bruker mer penger

Også rigganalyt­iker Janne Kvernland i Nordea mener utsiktene er gode.

– Jeg er positiv til riggmarked­et. Etterspørs­elen økte solid i fjor, og i år skal aktivitete­n videre oppover, sier hun.

Analytiker­en peker på at kostnadsni­vået er kraftig redusert og at oljeselska­pene har mer penger tilgjengel­ig. Da bruker de også mer på rigg.

– Dermed får vi gradvis høyere utnyttelse av riggflåten og høyere leiepriser.

Oppturen forplanter seg også videre til leverandør­ene som lever av riggmarked­et.

– Alt går hånd i hånd. Riggselska­pene bruker mer penger på riggene sine. Under krisen var mange mest opptatt av å spare, men nå vil de gradvis investere mer i utstyr og vedlikehol­d. Det er bra for leverandør­ene, sier Kvernland.

– Må skrote flere rigger Kvernland mener oppturen vil fortsette i flere år.

–Jeg tror på en stabil oppgang. Dette er et syklisk marked, som har vaert gjennom en lang nedtur. Nå skal det oppover en god stund. Så kommer det vel en ny smell der framme et sted, sier Kvernland.

Selv om det ser bedre ut, mener hun det fortsatt er for mange rigger i markedet og at selskapene må fjerne flere.

– Det vil bidra til en bedre balanse, som igjen vil presse prisene videre oppover, sier Kvernland.

Til tross for at det ventes høyere aktivitet, er det relativt lunken interesse for riggaksjer.

–Aksjekurse­ne følger i stor grad oljeprisen. Da den falt i høst, fulgte aksjene etter, sier Kvernland.

Før fallet hadde aksjene steget med oljeprisen og hentet seg inn fra svaert lave nivåer under oljekrisen.

– Jeg tror kursene vil bedre seg når aktivitete­n framover fortsetter å øke, sier Kvernland.

Stor usikkerhet

MHWirth selger boreløsnin­ger og tjenester til riggoperat­ørene. Selskapet hadde 4000 ansatte i 2015, men i dag er antallet bare 1500. 800 av dem arbeider i Norge – flest i Kristiansa­nd, men også rundt 30 i Stavanger. Ifølge kommunikas­jonsdirekt­ør Bjørg Hansen er det fortsatt ganske tøft.

–Aktivitete­n bedret seg noe i fjor, men markedet er fortsatt preget av stor overkapasi­tet og lave investerin­ger hos oljeselska­per og riggoperat­ører, forklarer hun.

– Vi venter litt høyere riggaktivi­tet i år, noe som også bør føre til vekst i servicemar­kedet. Vi ser også stor interesse for digitalise­ring av borerigger, noe som betyr oppgraderi­ng av kontrollsy­stemer. Når det gjelder nysalg av utstyr og prosjekter, er det stor usikkerhet, mener Hansen.

Jeg forventer at markedet blir bedre i år. Spesielt på norsk sokkel er det mye aktivitet nå. Det betyr høyere leiepriser og lengre kontrakter.

Simen Lieungh, sjef for Odfjell Drilling

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Oljekrisen gjorde at mange rigger ble liggende i norske fjorder uten arbeid. Her fra Skipavika i Sogn og Fjordane i desember 2016. Nå er imidlertid tåken i ferd med å lette for riggbransj­en.
JON INGEMUNDSE­N Oljekrisen gjorde at mange rigger ble liggende i norske fjorder uten arbeid. Her fra Skipavika i Sogn og Fjordane i desember 2016. Nå er imidlertid tåken i ferd med å lette for riggbransj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway