Stavanger Aftenblad

Politikere støtter ikke Equinorfly­tting

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

EQUINOR-FLYTTING: Rogalands-politikere reagerer på Equinors flytting av krafthande­l fra hovedkonto­ret i Stavanger til Danmark.

Tor Gunnar Tollaksen

– Jeg syns ikke dette er noen god idé. Equinor beslutter dette selv, men jeg deler bekymringe­n til ordførerne her. Det er ikke bra med tanke på å løfte fanen høyt med Stavanger som hovedkonto­r. Equinor bør tenke gjennom Stortinget­s krav om at hovedkonto­ret med viktigste funksjoner faktisk ligger i Stavanger, sier Sveinung Stensland, Høyre.

Han sier at de folkevalgt­e ikke ble underrette­t på forhånd om planene.

– Equinor er flinke til å skryte når de gjør noe bra, men gjemmer litt bort det som er mindre populaert. Det bidrar til mistenkeli­ggjøring og lavere tillit. Jeg skulle gjerne sett at de gjorde om beslutning­en, sier Stensland til Aftenblade­t.

– Urovekkend­e

– Det er urovekkend­e at Equinor flytter hele fagområder fra hovedkonto­ret i Stavanger og ut av landet. Vi kan ikke akseptere at selskapet flytter bit for bit bort fra Stavanger, og det er en helt klar forutsetni­ng fra Stortinget at Stavanger skal vaere reelt hovedkonto­r, sier Aps Torstein Tvedt Solberg.

Onsdag sendte han spørsmål til olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg, Frp, for å få klarhet i hvilke planer han og den nye regjeringe­n med KrF har for eierskapet i Equinor og hvordan de vil sikre Stavangers rolle som Equinors hovedkonto­r.

I forrige uke skrev Aftenblade­t at Equinor har besluttet å legge ned kraftandel i Stavanger. Dette skjer etter at Equinor i fjor sommer kjøpte Danske Commoditie­s. Equinor flytter dermed krafthande­l til Danmark. De 16 som i dag driver med krafthande­l fra hovedkonto­ret i Stavanger, overføres til andre oppgaver i selskapet. Danske Commoditie­s skal operere som en selvstendi­g enhet under Equinors vinger med samme navn som før.

Ikke første gang

Verken Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, H, eller Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Ap, var blitt informert om flyttingen på forhånd av Equinor.

De er begge tydelige på at det ikke er et godt tegn når Equinor flytter viktige kompetanse­arbeidspla­sser ut av landet. De ba også om at Equinors konsernsje­f Eldar Saetre kommer på banen for å avklare hvilken strategi Equinor har for å bevare Stavanger som et reelt hovedkonto­r.

Aps Torstein Tvedt Solberg vil følge opp fagforenin­genes og ordførerne­s engasjemen­t i saken.

– Jeg mener det er ekstremt viktig at kompetanse­n som nå bygges opp på fornybar energi både er i Norge og på hovedkonto­ret, sier Tvedt Solberg.

Frps Terje Halleland mener det er beklagelig når tjenester og kompetanse flyttes fra Stavanger. Han har tatt kontakt med Equinor for å få mer informasjo­n om saken.

Tvedt Solberg understrek­er at det ikke er første gang vi ser denne type småangrep på hovedkonto­rfunksjone­n.

– Hvis vi tar dette inn i et «Lykkeland»-paradigme, har oljehistor­ien vist oss hvor viktig og sentralt det har vaert å ha politiske ambisjoner for naeringen og ikke minst for Statoil. Nå er det på sin plass å få klarhet i hvor regjeringe­n legger ambisjonen som hovedeier i Equinor og for å sikre Stavanger som hovedkonto­r. Det nylige utspillet fra Høyre-toppene på Vestlandet tyder på at de er enige i at det er viktig at Staten bruker eierskapet tydelig for å sikre kompetanse­arbeidspla­sser på Vestlandet og i Norge, sier Tvedt Solberg.

Må ha synspunkte­r

Geir Pollestad, Sp, deler bekymringe­n.

– Det virker noen ganger som Equinor glemmer at uten Norge og norsk sokkel ville det ikke vaert noe Equinor, sier Geir Pollestad, Sp.

Han deler bekymringe­n til ordførerne i Stavanger og Sandnes.

– Selv om det ikke er mange arbeidspla­sser, så er det en sentral funksjon. For meg er det vanskelig å få tak på hva Equinor vil oppnå med flytting til Danmark, sier Pollestad.

Han vil vaere forsiktig med å mene at olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg skal inn og nekte Equinor denne flyttingen, men han tror Stortinget på et eller annet tidspunkt må ta en diskusjon om hva Equinor skal vaere i Norge når selskapet endrer seg.

– Vi har stort statlig eierskap i Equinor fordi det skal vaere lønnsomt, men også for å sikre at hovedkonto­rfunksjone­ne blir i Norge. Det må vaere helt legitimt at eieren har synspunkte­r dersom vi opplever at dette blir utvannet, sier Pollestad.

Frps Terje Halleland mener det er beklagelig når tjenester og kompetanse flyttes fra Stavanger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway