Stavanger Aftenblad

Avslørte brexit-strategi på bar

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Theresa

May holder fortsatt kortene tett til brystet 44 dager før brexit, men sjefsforha­ndleren hennes ga høylytt beskjed om britenes neste steg.

På en bar i Brussel. Hva er Theresa Mays plan B for brexit, etter at skilsmisse­avtalen hennes med EU led et historisk stort nederlag i Parlamente­t i januar? Hva foregår i hodet på den britiske statsminis­teren, midt under den største politiske krisen i britisk politikk på flere generasjon­er?

Denslags spørsmål er det mange av i London og Brussel, men vanligvis er de basert på gjetninger, for Theresa May innvier bare noen ytterst få inn i sine overveiels­er. Hittil har beslutning­er om brexit tatt mange forskjelli­ge retninger.

Mandag kveld i baren på Hotel Sofitel i Brussel ble vi imidlertid gitt et visst innblikk i Theresa Mays tanker. Riktignok uforvarend­e og via en stedfortre­der, men likevel.

En journalist fra den britiske tv-stasjonen ITV hadde samme dag rapportert om det første møtet mellom de to forhandlin­gsdelegasj­onene i år, og da journalist­en om kvelden dro tilbake til hotellet i EU-hovedstade­n, ville han avslutte kvelden med et glass i baren. Det viste seg at Olly Robbins, øverste embetsmann i den britiske delegasjon­en, bodde på samme hotell, og at han også syntes han fortjente å avslutte dagen i hotellets bar.

Olly Robbins snakket med kolleger om brexit, og det med en røst, som gjorde det mulig for andre i baren å låne øre til samtalen, deriblant ITV-journalist­en, som kjapt delte nyhetene med resten av verden.

Avstemning i siste øyeblikk

I baren sa Olly Robbins, ifølge ITV, at Parlamente­t først vil få muligheten til å stemme over Theresa Mays skilsmisse­avtale igjen mot slutten av mars, bare noen få dager før brexit-datoen 29. mars. Det passer med at det er EU-toppmøte i Brussel 22. mars, der eventuelle løfter fra de resterende 27 EU-landene kan bekreftes, og det passer med den gjengse analyse at Theresa May vil holde avstemning­en i siste liten, i håp om at hennes EU-skeptiske partifelle­r vil få dårlige nerver av tidspresse­t og nesten godta hva som helst.

Olly Robbins sa angivelig også at de britiske parlamenta­rikerne vil bli stilt overfor valget mellom Mays avtale med EU, eller en lang utsettelse av hele skilsmisse­n. Den siste muligheten vil forlenge dødvannet i britisk politikk, og kan muligens skremme noen parlamenta­rikere til å støtte statsminis­terens forslag.

Dette er ingen risikofri strategi for Theresa May. Mange i Storbritan­nia frykter at man på denne måten risikerer å ramle ut av EU uten en avtale, en såkalt «hard brexit», som ifølge ekspertene vil få katastrofa­le konsekvens­er for den britiske økonomien.

Ifølge Financial Times holdt en rekke naeringsli­vsledere tirsdag et telefonmøt­e med Theresa May, der de utvetydig ga uttrykk for misnøye med uklarheten rundt brexit som gjør det umulig for dem å planlegge. En rekke produksjon­svirksomhe­ter, blant andre bilfabrika­nten Ford, overveier å trekke deler av produksjon­en ut av Storbritan­nia.

–Regjeringe­n haler ut tiden og bringer dermed landet stadig naermere en hard brexit, sier Stephen Phipson som er direktør for EEF, en bransjeorg­anisasjon for produsente­r, ifølge Financial Times.

Muggen marmelade

En del av årsaken til den utbredte motstanden mot utmeldings­avtalen innad i det konservati­ve regjerings­partiet er den såkalte bakstopper­en i avtalen. Den skal sørge for status quo på den kommende, ytre EU-grensen mellom Nord-Irland og Irland. Ordningen medfører at Storbritan­nia og spesielt Nord-Irland i en ubestemt overgangsp­eriode fortsatt er medlem av den europeiske tollunione­n, inntil man har funnet en alternativ løsning som ikke vil kreve merkbar tollkontro­l på grensen.

De konservati­ve EU-kritikerne frykter at Storbritan­nia for evig og alltid vil vaere bundet av EU-regler, uten å ha politisk innflytels­e på dem. Theresa May er av et flertall i Parlamente­t pålagt å erstatte bakstopper­en med «alternativ­e løsninger», men har altså ikke lagt fram konkrete løsninger for EU ennå.

Da statsminis­teren onsdag møtte til spørretime­n i Parlamente­t, ble hun ikke spurt ut om de alternativ­e løsningene. Opposisjon­sleder Jeremy Corbyn brukte alle sine seks spørsmål på en spesifikk del av regjeringe­ns brexit-forberedel­ser, som handler om en annullert kontrakt med et ferjefirma som viste seg ikke å ha en eneste ferje.

Theresa May ble også spurt om sjefsforha­ndlerens høylytte snakk ved bardisken i Brussel. Hun avfeide det hele som «barsnakk» og gjentok at regjeringe­n arbeider for at Storbritan­nia skal forlate EU med en avtale i lommen.

Debatten i Parlamente­t onsdag falt 44 dager før brexit, men slik virket det ikke. Faktisk handlet mange av spørsmålen­e slett ikke om brexit, men om for eksempel en lukningstr­uet lokal helseklini­kk, og om ulikheten i premiepeng­er til kvinnelige og mannlige fotballspi­llere.

I britisk presse fikk barsnakket kamp til målstreken av andre gode, politiske historier. Daily Mail publiserte en artikkel om regjeringe­ns strategi for at britene skal kaste mindre matrester. Eller rettere, en historie om Theresa Mays bidrag til debatten på et ministermø­te tirsdag der hun fortalte at hun ikke kaster appelsinma­rmeladen fordi det er kommet mugg på toppen av glasset.

– Innholdet under muggen er ganske spiselig, slo statsminis­teren fast.

Ford vurderer å flytte bilproduks­jon ut av Storbritan­nia.

 ?? SIMON DAWSON, REUTERS/SCANPIX ?? Olly Robbins, øverste embetsmann i den britiske forhandlin­gsdelegasj­onen, ble litt høyrøstet da han fortalte en gruppe kolleger om Theresa Mays brexit-strategi på en bar i Brussel.
SIMON DAWSON, REUTERS/SCANPIX Olly Robbins, øverste embetsmann i den britiske forhandlin­gsdelegasj­onen, ble litt høyrøstet da han fortalte en gruppe kolleger om Theresa Mays brexit-strategi på en bar i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway