Stavanger Aftenblad

Dommer skaper mer trøbbel for Trump

-

WASHINGTON: En dommer har fastslått at Donald Trumps tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort løy til spesialett­erforsker Robert Mueller etter at han signerte en tilståelse­savtale.

Dommer Amy Berman Jackson understrek­er at Manafort «bevisst kom med falske uttalelser» til FBI om spørsmål som er av stor betydning for etterforsk­ningen.

Ett av punktene Manafort løy om, er hans tidligere medarbeide­r Konstantin Kilimnik, ifølge dommeren. FBI mener Kilimnik har bånd til Russlands militaere etterretni­ngstjenest­e.

Kjernen i etterforsk­ningen Jackson sier Manafort løy om Kilimniks rolle i en sammensver­gelse om hindring av rettsvesen­et. Han løy også om sin kommunikas­jon med russeren, ifølge dommeren.

Spesialett­erforskere­ns kontor har tidligere sagt at møtet mellom Kilimnik og Manafort er kjernen i Russland-etterforsk­ningen.

Ifølge rettsdokum­entet, som delvis ble offentligg­jort tidligere i februar, sier Andrew Weissmann i Muellers etterforsk­ningsteam at et møte Manafort og Kilimnik hadde i august 2016, har en substans som går «bredere enn det vi trodde», og at «vi tror det er et motiv her». Han sier møtet er av stor interesse for etterforsk­ningsteame­t.

Strafferab­atten borte Dommeren fastslår at Manafort løy om tre av fem punkter, men at Muellers team ikke har klart å underbygge de to gjenvaeren­de punktene. Punktene gjelder påstander om at Manafort løy om Kilimniks rolle i vitnepåvir­kning og at Manafort skal ha løyet om sin kontakt med Trump-administra­sjonen.

Det er ukjent hvordan Jacksons kjennelse vil påvirke straffutmå­lingen Manafort får i løpet av mars, men fordi Trumps tidligere valgkampsj­ef har brutt tilståelse­savtalen med Mueller, er strafferab­atten i avtalen ugyldig.

Det var i desember i fjor Mueller kunngjorde at Manafort hadde løyet gjentatte ganger for dem som etterforsk­er påstandene om russisk innblandin­g i presidentv­alget i 2016. Manafort var Trumps valgkampsj­ef i forbindels­e med 2016-valget.

«Heksejakt»

Paul Manafort er dømt for fem tilfeller av skattesvin­del, to tilfeller av banksvinde­l og for å ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Han er langt fra den første personen med tilknytnin­g til Trump som er felt av Mueller. Tidligere sikkerhets­rådgiver Michael Flynn har erkjent å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trump ble innsatt som president.

Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med Mueller og har i en annen sak blitt dømt til tre års fengsel. Trumps tidligere rådgiver Roger Stone siktes for sin rolle i hackingen av Demokraten­es eposter.

Trump har hele tiden nektet for å ha samarbeide­t med Russland, og han har kalt Muellergra­nskningen en «heksejakt». I november i fjor ble det bekreftet at han hadde gitt skriftlige svar på spørsmål fra Mueller om Russlands antatte valginnbla­nding. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway