Stavanger Aftenblad

Hvor går Forsand?

-

SAMMENSLÅI­NG: Ifølge Aftenblade­t ble det 24.1. innlevert et innbyggeri­nitiativ i Forsand. Formålet er å få klarlagt om det etter grensejust­eringen er et flertall i kommunen for at rest Forsand også går sammen med Strand.

Gunnar Jan Johnsen

bl.a. i sin leder torsdag 31. januar: «Noen vil kanskje stusse over at det i det hele tatt skal vaere mulig å driv en privat ferje med lønnsomhet.» Billettpri­s for overfarten er ikke oppgitt enda. Om de i innledning­en struper prisen, vil de antagelig ikke over tid fortsette driften med tap. Inngitt anbud lover drift 24/7, med halvtimes frekvens. Forsand er en del av Ryfylke, noe Sandnes ikke er.

Tungvint

Når selskapet som har blitt tildelt konsesjone­n på ferjedrift­en over Høgsfjorde­n ikke oppnår ønsket økonomisk resultat, vil driften bli lagt ned. Da blir det veldig lang vei og tungvint for befolkning­en i Forsand å nå kommunesen­teret i Nye Sandnes. Flere mil må tilbakeleg­ges og turen kommer til å gå gjennom to andre kommuner før en er fremme.

Etter at Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) tilbakemel­dte at de oppretthol­dt beslutning­en om å overføre nordre del av Forsand til Strand, var de to ordførerne, Stanley Wirak og Bjarte Sveinsvoll Dagestad, tilbake med forunderli­ge utsagn.

I forsøket på å gi sin uttalelse kraft, uttrykker Wirak at KMD med sin beslutning har «drede på draget». Det ser ut til at for ham er grensejust­eringen ubegripeli­g. Det var det ikke for flertallet i Kolabygda.

Wirak kommer også med en erkjennels­e der han påpeker at nå får Strand utgiftene, mens Nye Sandnes får inntektene fra Forsand. Dette er et utsagn Forsandbue­n bør legge seg på minnet.

Det tyder på at det knapt blir mye igjen av de årlige 100 millioner kraftinnte­ktene til bruk i Forsand. Ordfører Dagestad sier han er skuffet over avgjørelse­n.

Han følger opp med kommentare­n at det er mange argumenter KMD ikke har tatt hensyn til, nettopp slik Dagestad selv ikke har tatt med alle forhold som er brakt inn i diskusjone­n om kommunestr­uktur.

Ingen god løsning

I dag hører Forsand til Søre Ryfylke lensmannsd­istrikt sammen med Strand og Hjelmeland. Ved en sammenslåi­ng med Sandnes går Forsand ut av dette lensmannsd­istriktet. Det er knapt en fordel for innbyggere i Forsand. Nye Sandnes synes ikke som en god løsning, i hvert fall ikke for ryfylkinge­ne i Forsand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway