Stavanger Aftenblad

Liturgiene synliggjør innholdet i vår tro

- Knut Gunnar Sellevold Sandnes

DEN NORSKE KIRKE: Bispeutnev­nelsen i Stavanger har aktualiser­t spørsmål knyttet til kirkeordni­nger og liturgi.

Kirkeloven slår fast at det er Kirkemøtet som har myndighet til å fastsette kirkens liturgier. Loven gir menighetsr­ådet myndighet til å ta avgjørelse­r i liturgisak­er innenfor de rammene Kirkemøtet fastsetter.

Tjenesteor­dning for menighetsp­rester sier at presten skal utføre sin tjeneste i samsvar med kirkens ordninger. Dette gjelder også for gudstjenes­ter og kirkelige handlinger. Liturgiene kan kun fravikes når de selv hjemler det. Tjenesteor­dning for proster gir prosten ansvar for å se til at prestene forvalter ord og sakrament i henhold til ordningene.

Liturgiene skaper trygghet

Når en vigsles til prestetjen­este lover en å «forvalte de hellige sakramente­r etter Kristi innstiftel­se og vår kirkes orden». Kirkens liturgier bestemmes altså sentralt og ikke lokalt. Er en slik kirkeordni­ng og liturgisk praksis et gode eller et onde? Jeg mener mange aspekter taler for en slik praksis. Her er noen av dem. y Liturgien er for det meste bibelens ord. Det er ikke de mange menneskeor­dene, men Ordet selv som blir levende i menigheten gjennom den liturgiske praksis. y Liturgiene synliggjør innholdet i vår tro. Slik vi tror, tilber vi. Det er en direkte sammenheng mellom kirkens laere og innholdet i liturgiene. Liturgiene blir således også et vern mot vranglaere. y Liturgiene skaper trygghet og forutsigba­rhet i gudstjenes­ten. Alle kirkelige ansatte er forpliktet på de samme bestemmels­er. Denne felles plattform fungerer samlende og konfliktfo­rebyggende. y Felles ordninger skaper og større grad av likhet og gjenkjenne­lse for mennesker som kommer til Kirken. y Liturgiene er vedtatt etter grundig sentralkir­kelig utredning. Vurdering av teologiske, økumeniske, pastorale og sjelesørge­riske, språklige, kontekstue­lle, dramaturgi­ske, musikalske og andre aspekter, bidrar til å kvalitetss­ikre dem. y Tjenesten som liturg er en profesjon som tekstformi­dler. Å forvalte disse tekstene er i ydmykhet å gå inn i noe som er større enn en selv. Evnen til engasjert og ekte tekstformi­dling er en ferdighet som må laeres og øves opp. Menigheten­e har store muligheter for stedegengj­øring av lokale ordninger innenfor de gitte bestemmels­er som vi har i dag. Gudstjenes­ten trenger ikke vaere lik overalt selv om rammene er gitt.

Positivt engasjemen­t

Liturgiene gir også rom for prest/menighet til å forme deler av dem med egne ord og skape en god blanding av faste og frie formulerin­ger. I Stavanger bispedømme er mange engasjert av gudstjenes­tefornyels­e. Dette er et positivt engasjemen­t som utfordrer Kirken sentralt til et kontinuerl­ig arbeid med fornyelse av det liturgiske liv slik at det kommuniser­er inn i menneskers liv og hverdag og ikke virker fremmedgjø­rende og ekskludere­nde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway