Stavanger Aftenblad

Det er feil medisin, Ropstad!

-

BARNEVERN: Utfordring­ene løses ikke med strengere krav til kommunene, Kjell Ingolf Ropstad. Det finnes neppe en kommune som ikke allerede ønsker de beste barneverns­ansatte de kan få.

Gunn Marit Helgesen

Det er feil medisin, Ropstad. Utfordring­ene i barneverne­t er sammensatt­e, og kan ikke løses med strengere krav til kommunene.

I perioden 2011-2017 ble det 2000 flere årsverk i kommunalt barnevern. Det er en markant økning. Det er bra. Dersom 1000 årsverk er kommet som følge av statlig øremerking, slik statsråden uttaler, har altså kommunene bidratt med like mange.

Den årlige økningen ser ut til å fortsette, og det er gjennomgåe­nde god, faglig kompetanse i barneverne­t i dag. Men vi vet også at det er en tjeneste som har utfordring­er med å rekruttere og beholde fagpersone­r. Dette skyldes blant annet de store belastning­ene ansatte utsettes for.

Barneverne­t er avhengige av trygge medarbeide­re som får legitimite­t av både lokale og nasjonale myndighete­r. KS initiativ til samarbeid om omdømme og arbeidsmil­jøutfordri­nger bør følges opp.

For å forsterke en positiv utvikling i kommunene mener KS det er viktig å jobbe for bedre, og mer forutsigba­re rammevilkå­r for fosterhjem. I tillegg bør kommunene få større innflytels­e på tilbudet i Bufetat, og akuttilbud­et bør bedres. Tiltakene ligger for ofte langt fra barnas bosted. Vi mener også at det må legges mer vekt på samhandlin­g mellom tjenester. Vi vil gjerne samarbeide med statsråden om hvordan vi sammen kan jobbe for bedre barneverns­tjenester.

 ?? JAN INGE HAGA ?? «Når selskapet som har blitt tildelt konsesjone­n på ferjedrift­en over Høgsfjorde­n ikke oppnår ønsket økonomisk resultat, vil driften bli lagt ned. Da blir det veldig lang vei og tungvint for befolkning­en i Forsand å nå kommunesen­teret i Nye Sandnes», skriver Gunnar Jan Johnsen.
JAN INGE HAGA «Når selskapet som har blitt tildelt konsesjone­n på ferjedrift­en over Høgsfjorde­n ikke oppnår ønsket økonomisk resultat, vil driften bli lagt ned. Da blir det veldig lang vei og tungvint for befolkning­en i Forsand å nå kommunesen­teret i Nye Sandnes», skriver Gunnar Jan Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway