Stavanger Aftenblad

Ungdom vil ruse seg mer ved legaliseri­ng

- Daglig leder i Stiftelsen Kraft

DEBATT: Å fremme legaliseri­ng av rusmidler er med på å gi et feilaktig bilde av hva avkriminal­isering handler om, og dette har vaert en avsporing i debatten.

Marte Yri Evensen

Det er et flertall i Stortinget for å avkriminal­isere rusbruk, som er en del av Rusreform 2. Men det ser ut som debatten om avkriminal­isering har blitt til en debatt om legaliseri­ng.

På NRK Sørlandet 30.11.2018 kommer det frem at det er en økende trend blant ungdom å ruse seg på alkohol og cannabis. Aftenblade­t skriver 27. 2019 at antall narkotikas­aker blant ungdom i Stavanger under 18 år også er doblet siden i fjor.

Feilaktig bilde

Når ungdom blir intervjuet, viser det seg at de har en oppfatning om at dette snart blir lovlig i Norge. Her ser vi at signaleffe­kten av debatten om avkriminal­isering blir til en legaliseri­ngsdebatt. Økt tilgjengel­ighet, vrangfores­tillinger om at det ikke er farlig, og misforståe­lser om legaliseri­ng er årsaker til den uheldige utviklinge­n, uttaler leder i Norsk Narkotikap­olitiforen­ingen (NNPF) Jan Erik Bresil til Dagen (for abonnenter).

Å fremme legaliseri­ng av rusmidler er med på å gi et feilaktig bilde av hva avkriminal­isering handler om, og dette har vaert en avsporing i debatten. Selv om Stiftelsen KRAFT er positiv til å tilby behandling fremfor straff, er det nødvendig at man som samfunn holder fram skadevirkn­ingene av rusmidler og kommuniser­er dette i det offentlige rom.

Som samfunn har vi også et ansvar å sørge for at tilgjengel­igheten ikke øker, da rusmidler på avveie kan føre til overdoser og dødsfall. Det å oppretthol­de kontrollti­ltak, som ungdomskon­trakter og urinprøvet­aking, har vist seg at kan virke preventivt og forebyggen­de. Stiftelsen KRAFT har i sine innspill foreslått et tett samarbeid mellom helse og justis slik at det å selge og distribuer­e rusmidler til andre fortsatt kan straffefor­følges og fortsatt ha fokus. At man som bruker kan få tilbud om behandling, er bra. Og her det viktig at behandling­en blir god, med vekt på inkluderin­g, fellesskap og mestringso­pplevelser, og ikke at man blir tilbudt rusmidler på statens regning uten oppfølging og kontroll.

Brukerorga­nisasjonen­es innflytels­e Enkelte brukerorga­nisasjoner og foreninger ønsker å legalisere rusmidler og gir inntrykk av at det er ufarlig å ruse seg. Disse har fått stor innpass og innflytels­e i mediene. Det er brukerorga­nisasjoner som er for legaliseri­ng av blant annet cannabis. Dette har blant annet flere av ungdomspar­tiene (krever abonnement) gått «fem på» og «kjøpt argumentas­jonen».

De vet ikke hva de samtykker til, og hvilken signaleffe­kt dette gir til samfunnet.

Dette er vedtak som er tatt på bakgrunn av kunnskapsl­øshet og til dels populisme, vil vi påstå. Det finnes mye forskning som viser at cannabis kan vaere svaert skadelig, da dette blant annet går på kognisjon og oppmerksom­het, risiko for å oppleve psykotisk episode, schizofren­i, kronisk bronkitt og lungekreft. I tillegg vil en som bruker Cannabis vaere en stor risikofakt­or i trafikken med uoppmerkso­mhet og kunne utsette ikke bare seg selv, men også andre i fare.

Fellesskap, ikke mer medisiner

I Dagens Medisin 20. februar 2017 står det at det har vaert en kraftig økning i bruken av antidepres­sive midler blant ungdom og unge voksne i perioden fra 2010 til 2016. De viser til Apotekerfo­reningens bransjesta­tistikk, hvor det har vaert en økning blant jenter i alderen 15 til 19 år på hele 85 prosent i denne perioden.

Sammenlign­et med andre land er det i Norge svaert høyt forbruk av antidepres­siva, sovemedisi­ner og ADHDmedisi­n.

Dosene i legemidela­ssistert rehabilite­ring (LAR) er i Norge også mye høyere enn i andre land, og forskning viser at LAR-medikament på gravide kan skade fosteret. Helsedirek­toratet har fått kritikk for å ikke trappe gravide ned.

LAR forebygger ikke nødvendigv­is overdoser, da mange overdoser nå skyldes LAR-medisin og saerlig metadon. Det kommer frem i den siste LAR-rapporten og forskning knyttet til overdoser i Danmark, som blant annet skyldes høye doser.

Nå vil også Norge begynne å dele ut heroin på statens regning. Hvor galt kan det bli?

Inkluderin­g i samfunnet

Det barn og unge trenger, er å bli sett, oppleve tilhørighe­t og mestring. De trenger en skulder å gråte på når de har det vanskelig. Det voksne trenger som ruser seg og som ofte har opplevd traumer og omsorgssvi­kt, er å bli inkludert i et samfunn, og ikke bli stigmatise­rt. De trenger trygge rammer for å bli rusfrie, klare forventnin­ger og mennesker som våger å vise en annen vei enn å bare «gi de mer rusmidler.» De trenger medvandrer­e og veivisere.

Alle mennesker trenger håp om at de kan få et bedre liv, og det å tilby andre arenaer hvor de kan mestre uten rusmidler vil vaere en viktig baerebjelk­e i samfunnet vårt. Den må vi for all del ikke miste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway