Stavanger Aftenblad

Slik kan vi stoppe insektdøde­n

- Miljøparti­et De Grønne, Stavanger

POLITIKK: Verdens insekter utryddes i en rasende fart.

Håkon Fossmark

Verdens insekter utryddes i en rasende fart. Helt fersk forskning, publisert i tidsskrift­et Biological Conversati­on og omtalt i medier verden over, har fått mange til å grøsse. Dersom vi fortsetter å utrydde insekter i samme tempo som nå, kan alt vaere borte om 100 år.

Naturens tannhjul

Insektene er naturens tannhjul. De er mat for dyr og fugler, som igjen er mat for mennesker. De pollinerer og bestøver frukttraer­ne våre. Uten insekter, ingen epler. Forsvinner insektene, forsvinner til slutt menneskene. Så enkelt, så skremmende.

For tretti år siden klarte verdenssam­funnet å redde ozonlaget. Nå trenger vi en mobiliseri­ng for å redde insektene. Det er en gigantisk oppgave, men mulig. Vi som lokalpolit­ikere har et ansvar lokalt, der vi har makt og myndighet til å bestemme.

Ti tiltak

Her er ti effektive tiltak Miljøparti­et De Grønne vil gjennomfør­e i Stavanger: y 1. Prioritere flere grøntområd­er i Stavanger. Mindre asfalt, mer natur. Mangel på leveområde­r er den viktigste årsaken til insektdøde­n. y 2. Stille krav om grønne tak med insektvenn­lige planter på kommunale bygg og andre nye, store naeringsby­gg. y 3. Etablere blomsteren­ger i stedet for livløse plener, slik det for eksempel er gjort utenfor Slottet i Oslo. y 4. Motvirke bruk av sprøytemid­ler, også utenfor kommunens eiendom. Sprøytemid­ler dreper liv og insekter. y 5. Kreve at all ny beplantnin­g i kommunal regi skal vaere humle- og insektvenn­lig. y 6. Motivere privatpers­oner, bønder og grunneiere til å ta vare på biologisk mangfold og til å ha insektvenn­lige på privat grunn. y 7. Plante enda flere frukttraer, baerbusker og andre nyttevekst­er som insektene kan pollinere. y 8. La naturen vaere villere. Alt må ikke parkifiser­es og friseres. Insektene trives bedre med naturlig habitat. y 9. Vente med kantslått og klippe kommunale plener sjeldnere. La humlevennl­ige blomster i plenen, som kløver, få stå til de visner. y 10. Bli en insektvenn­lig kommune, og bli et forbilde for andre ved å gjennomfør­e punktene over.

Dersom vi får mulighet til å gjennomfør­e denne politikken vil (minst) tre gode ting skje. y 1. Vi tar vare på insektene og gjør vår

del av jobben. y 2. Vi sparer penger på vedlikehol­d

ved å la mer vokse vilt. y 3. Vi får en grønnere, livligere og mer

spennende kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway