Stavanger Aftenblad

Olsens hotel

-

Aftenblade­t presentere­r for tiden utdrag av Stavanger-forfatter Erling Jensens nye bok «Skaal Stavanger» der han tar for seg hundrevis av hoteller og serverings­steder som lå i distriktet fra 1800-tallet til 1980.

Olsens hotel: Dette hotellet lå i Olavskleiv­a 9 og ble etablert rundt 1880, kanskje tidligere. Det ble drevet av enkefru Olsen som vi dessverre ikke har informasjo­n om.

I 1894 hadde hotellet skiftet navn til Jernbaneho­tellet og var eid og drevet av Mathilda Lobman som ble født i Sverige 25. mai 1851. Tidligere var hun ansatt hos Serine Wesnes på Wesnes hotel. Senere ble også Gurine Søyland med å drive Jernbaneho­tellet.

I de årene Jernbaneho­tellet eksisterte var det ansatt mellom to og tre tjenestepi­ker. I 1907 ble det gitt innskrenke­t skjenkebev­illing til reisende og spisegjest­er. Etter at Mathilda Lobman døde i 1936, overtok Stavanger kommune bygningen som ble kjøpt for 42.000 kroner. Den ble revet i 1938.

E an ganske daue nå?

Avisene i byen pleide hver dag å ha en liten rubrikk over tilreisend­e både til de offisielle hoteller og i privat innkvarter­ing. Redaksjone­n gjorde seg ikke noen umak med å finpusse disse meldingene fra hotellene. Det var ikke så uvanlig at notisen fikk for eksempel denne ordlyd: Dimmitert straffange fra Bergen, Oluf Olsen, hos hotelvaert Ole Haaland.

I avisen Stavangere­n fra 26. juli 1886 finner vi en liten notis md tittelen Hotel Saekken:

Lørdag kveld ble politiet alarmert om blodig opptrinn i det Stahlske logihus i Sølvbergga­ten. Huset, også kalt Hotel Saekken, er det tradisjone­lle herberge for omvandrend­e hornblåser­e, sekkepiper­e, skjaerslip­ere, rottefange­re og pleier ikke så sjeldent yte bidrag til politiets annaler.

Lørdag var det en svensk skjaerslip­er og en blikkensla­ger som ble uenige, og årsaken skulle ikke vaere noe mindre enn at den ene av herrene så noe elskovsful­dt på den annen dame. Dette måtte sones med blod, og det førte da til at hr. Don Juan fikk et knivstikk i siden så lege måtte hentes. Knivstikke­t som førte til at det kom mye blod, ble sydd igjen, og den sårede ble innlagt på sykehus. Da siktede av denne udåden ble arrestert, spurte han likegyldig: E an ganske daue nå?

 ??  ?? Olsens hotell lå i Olavskleiv­a, ble etablert i 1880 og revet i 1938.
Olsens hotell lå i Olavskleiv­a, ble etablert i 1880 og revet i 1938.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway