Stavanger Aftenblad

Jeg blir til meg i møte med deg.

- Tor Magne Nesvik

DAGENS ORD: Det sies at vi mennesker er så selvopptat­te og individual­istiske for tiden at mange fellesskap rakner. Påstanden «jeg blir til meg i møte med deg» gir derimot et annet utgangspun­kt. For hvis den stemmer, er det ingen motsetning mellom å vaere opptatt av seg selv, og å vaere omsorgsful­l og avhengig av andre. Møtene med andre er med på å gjøre meg til den jeg er.

Jeg blir til meg i det korte møte med bussjåføre­n og ungdommen i butikkassa. Jeg blir til meg i praten med naboen, i telefonsam­talen med familien, i smilet til kollegaen, i kaklingen med venner, i pleiebehov­et fra medmennesk­er, i dugnaden for skolekorps­et. Jeg blir til meg gjennom dagens relasjoner og minnene om relasjonen­e jeg har vaert i.

I kristen tro settes vi i relasjon til hverandre. Men vår identitet formes også i en relasjon med vår skaper. Jeg blir til meg, også i møte med Gud!

Peter Halldorf siterer Isak Syreren, en kristen tenker på 600-tallet: «Når du møter din neste, beflitt deg da på å aere og opphøye ham. Når dere har gått fra hverandre, så si bare vakre og verdige ord om ham. Om din neste har sine feil, vil han, når han kjenner seg uverdig til den aere du viser ham, hjelpes til bedring. Gjør alltid så. Møt alle levende vesener med heder og aere.»

Det er en god leveregel ovenfor andre. Men altså også ovenfor seg selv. For hele loven blir oppfylt i dette ene budet: Du skal elske din neste som deg selv. (Gal. 5,14)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway