Stavanger Aftenblad

Kaster seg på «dødsing»-bølge for å finne nye stupere

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

STUPING: – Helt grusomt! Slik beskriver sportslig leder og stupetrene­r Eirik Valheim i Stavanger stupeklubb de siste to årene Stavanger svømmehall har vaert stengt for oppussing.

Da svømmehall­en, som er den eneste med stupetårn i Stavanger kommune, stengte dørene 30. desember 2016, mistet stupeklubb­en sin eneste treningsmu­lighet i høyden og de neste månedene forsvant flere av medlemmene fra klubben.

Medlemmene forsvant

Dette er ikke første gang stupeklubb­en opplever at medlemstal­let stuper. I 2005 var Stavanger stupeklubb Norges største med 186 medlemmer. Da Stavanger svømmehall måtte stenge to år senere grunnet asbest-problemer, forsvant flere av medlemmene. I 2012 var det bare 85 medlemmer igjen.

Klubben jobbet iherdig for å øke rekrutteri­ngen, og i 2015 var medlemstal­lene endelig på vei oppover igjen med 138 stupere. Så stengte svømmehall­en på nytt året etter.

Leder i stupeklubb­en, Alice Johannesse­n, sier at de siste to årene har vaert vanskelige for klubben. Spesielt på stupskolen har det vaert utfordrend­e.

– Det er vanskelig å rekruttere nye medlemmer uten treningsmu­ligheter. Det håper vi skal endres nå når hallen åpner igjen, sier Johannesse­n.

Går nye veier

19. mars åpner svømmehall­en dørene igjen. I jakten på nye stupere velger klubben å gå andre veier enn tidligere. Valheim skal starte en actiongrup­pe der deltakerne blant annet får laere å «dødse». Det er en vågal og uhøytideli­g form for stuping som, takket vaere internett, har fått enorm oppmerksom­het de siste årene.

I «dødsing» kaster du deg horisontal­t ut fra stupetårne­t og skal prøve å ligge så lenge som mulig flatt med magen mot vannet.

– I stuping skal du hoppe høyt, se grasiøs ut og lande med minst mulig sprut. I «dødsing» er det mer sprell og show. Rett før du lander skal du trekke kroppen sammen og lage masse sprut, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway