Stavanger Aftenblad

Corbyns tafatte snuoperasj­on

-

LEDER: I et forsøk på å redde partiet Labour har den britiske opposisjon­slederen Jeremy Corbyn åpnet for en ny folkeavste­mning om brexit. Det kan vaere for lite, for sent.

Corbyn har selv alltid har vaert en motstander av Storbritan­nias medlemskap i EU. Til nå har han stått mot presset om å støtte en ny folkeavste­mning.

Men etter at ni parlaments­medlemmer fra Labour meldte seg ut av partiet i forrige uke, og en rekke andre har signaliser­t at de tenker det samme, ga han etter mandag.

Corbyn sa at partiet hans skal gjøre alt i deres makt for å hindre at Storbritan­nia ryker ut av EU uten en avtale. Det vil også gå mot statsminis­ter Theresa Mays avtale, sa Labour-lederen.

Det er bare litt over en måned til Storbritan­nia etter planen skal forlate EU. Brexit har ført til politisk kaos i landet, med utbrytere fra begge de store partiene.

Innad i det konservati­ve partiet er det stor uenighet fremdeles om hva brexit egentlig betyr, der den harde kjernen mener at Storbritan­nia vil klare seg helt fint uten en avtale.

Samtidig er det helt uklart hva Labour ønsker å gjøre. I over to år har det sittet på gjerdet, og har ikke kommet med noe alternativ. Onsdag skal partiet stemme over hvilken retning det mener brexit bør ta, men ingen endringsfo­rslag har blitt lagt fram. Det er heller ikke klart hvordan en eventuell folkeavste­mning vil se ut, eller hva den eventuelt skulle handlet om.

Selv om alle de 246 parlaments­medlemmene fra Labour stemmer for en ny folkeavste­mning, sammen med de 65 andre i opposisjon­en og rundt 10 medlemmer fra de konservati­ve som kanskje ville støttet dem, ville de bare ha et knapt flertall. I realiteten er det minst 25 Labour-medlemmer som ikke ville støttet en ny avstemning, ifølge nyhetsbyrå­et Bloomberg.

En av disse er Caroline Flint, som skrev på Twitter at Labour «er i fare for å snu på et valgløfte som gikk på å respektere resultaten­e fra folkeavste­mningen i 2016. Vi kan ikke overse millioner av Labour-velgere som stemte for brexit».

Corbyns snuoperasj­on kan derfor vaere for lite, for sent.

Theresa May har hele tiden argumenter­t mot en ny folkeavste­mning, og har sagt at dette vil vaere udemokrati­sk. Paradokset er at Labours forslag kan føre til at Mays avtale ser ut som det beste av to onder, og at den kan få bredere støtte gjennom en ny avstemning i parlamente­t.

Denne avstemning­en, som etter planen skal finne sted 12. mars, kan vaere siste håp for de som vil redde Storbritan­nia fra å krasje ut av EU uten en avtale.

Paradokset er at Labours forslag kan føre til at Mays avtale ser ut som det beste av to onder.

 ?? ANDREW YATES/AP/NTB SCANPIX ?? Labour-leder Jeremy Corbyn håper at hans snuoperasj­on om en ny brexit-avstemning skal hindre splittelse i partiet.
ANDREW YATES/AP/NTB SCANPIX Labour-leder Jeremy Corbyn håper at hans snuoperasj­on om en ny brexit-avstemning skal hindre splittelse i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway