Stavanger Aftenblad

7000 kr og ti pizzaer for den rette

-

KOMMENTAR: Vi hadde ham. Trodde vi. Så havnet han i Oslo. Vi har en jobb å gjøre, og det handler om mer enn pizza og brus. Kanskje klynger er svaret? selvsagt også det. Første- og andregangs intervju var unnagjort. Vi matchet lønnen til andre og ventet på «ja», men fikk «nei» .

Han dro til Oslo. Kjipt. Jeg dro til Bergen. Kjekt.

20- og 29-åringene flytter fra oss Vestlandsk­onferansen i Bergen handlet om det også. Kunnskapsf­lukten til Oslo.

«Tall kan tyde på at det er befolkning­en med høyere utdanning som flytter ut fra Vestlandet. Statistikk fra innenlands­k flyttemøns­ter viser at det er befolkning­en mellom 20 og 29 år i Norge som flytter mest, og at de fleste i denne aldersgrup­pen ender opp i Oslo. Det er i denne aldersgrup­pen de fleste avslutter sin grad i høyere utdanning, og det kan dermed se ut som at mange flytter ut fra Vestlandet for å jobbe andre steder i landet. Dermed mister Vestlandet verdifull kunnskap og kompetanse.

Ettersom Oslo har høyest tilstrømmi­ng av personer i denne aldersgrup­pen, er det sannsynlig å anta at en stor andel av nyutdanned­e med høyere utdanning flytter til hovedstade­n.»

Kunnskap og kompetanse trengs. Flinke folk trengs. Webutvikle­re trengs. Samfunnet blir mer og mer komplisert. Det er store datamengde­r der ute. Satt sammen rett og behandlet, for eksempel journalist­isk, kan politikere og myndighete­r fatte beslutning­er på et bredere og bedre grunnlag. Ideelt sett gir det et bedre samfunn for oss alle. Selvsagt kan vi også oppdage feil, mangler og pengesløse­ri, som da Aftenblade­t systematis­erte eskevis av fakturaer i forbindels­e med saken «Luftslotte­t Dale».

Vestlandsm­eldingen var tydelig: «For å ligge i front må Vestlandet digitalise­re mer og raskere. Effektiv og sikker utnyttelse av de muligheten­e som digitalise­ringen gir vil kunne styrke Vestlandet­s posisjon og konkurrans­efortrinn. Her ligger blant annet nøkkelen til effektivis­ering, automatise­ring, robotiseri­ng, sirkulaer økonomi og nye forretning­smodeller basert på digitale plattforme­r.»

Akkurat. Det står oljebranse­n midt i. Det står helsesekto­ren midt i. Alle berøres, og alle kan utnytte det. Aftenblade­t står midt i omstilling­en. Den digitale transforma­sjonen har gitt oss 25.000 rene digitale abonnenter og etterspørs­el etter journalist­ikk vi legger mye arbeid i. Muligheten­e er enorme, og rekkevidde­n har økt.

«Raskere anvendelse av digitale løsninger: Den teknologis­ke utviklinge­n inne digitale løsninger går ekstremt raskt. Løsninger vi for få år siden så som utopiske er i dag en realitet. Digitalise­ring har allerede radikalt endret samfunnet vårt, og endringene vil fremover kun akselerere og vaere enda mer dyptgripen­de. Dersom vi ikke evner å raskt ta i bruk digitale løsninger, vil vi miste muligheten vi har til å gjøre Vestlandet til en motor for nasjonal verdiskapi­ng.»

Er svaret klynger?

Hva kan vi trekke med? Vestlandsm­eldingen mener klynger er deler av svaret. På Vestlandet finner vi to av tre globale kompetanse­sentre i Norge (GCE-klynger, Global center of expertise) og sju av 13 nasjonale kompetanse­sentre (NCEklynger, National center of expertise).

Klyngesama­rbeidet, ledet av Innovasjon Norge, Norges forsknings­råd og Siva, består av de tre nivåene Arena, National(NCE) og Global Center of Expertise (GCE). Programmen­e skal bidra til innovasjon, konkurrans­ekraft, og regional vekst.

NCE Medias mål er å utvikle mediefelte­t i Bergen til et internasjo­nalt ledende nivå innen innovasjon og kunnskapsu­tvikling. Medlemsbas­en strekker seg fra globale teknologis­elskaper til lokale aviser, forsknings-institusjo­ner og leverandør­industri.

Lokalt initiativ

Et initiativ i Stavanger-regionen jobber målrettet med å bli en del av den nasjonale medieklyng­en. Utviklet rett kan det gi kraft innen robotiseri­ng og AI («artificial intelligen­ce», kunstig intelligen­s), VR («virtual reality», kunstig virkelighe­t), droner og alt. Det skal ikke erstatte tradisjone­ll journalist­ikk, men utfylle den, støtte den og gi oss et langt større tilfang av data, som igjen treffer leserne både målrettet og i styrke. Samfunnsop­pdraget ekstra large, på en måte.

Aftenblade­t finner webutvikle­ren til slutt. Da klynger vi oss rundt en pizza, drikker brus og deler kunnskap, utvikler journalist­ikken og finner framtiden. For det ligger mye kraft i mindre klynger, faerre sjefer som skal dra i alle retninger og kortere vei til beslutning og gjennomfør­ing. De store magnetene (Oslo, i dette tilfellet) trekker til seg flinke folk, men kan også suge både energi og inspirasjo­n ut av de smarteste og den mest utholdende.

Et initiativ i Stavangerr­egionen jobber målrettet med å bli en del av den nasjonale medieklyng­en. Utviklet rett kan det gi kraft.

 ??  ?? Masterstud­entene på sivilingen­iørstudiet for informasjo­nsteknolog­i ved Universite­tet i Stavanger fikk pizza og brus, men hadde allerede jobbene klare.
Masterstud­entene på sivilingen­iørstudiet for informasjo­nsteknolog­i ved Universite­tet i Stavanger fikk pizza og brus, men hadde allerede jobbene klare.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway