Stavanger Aftenblad

– Utsikten er nesten for flott. Det er jo ordførerut­sikt!

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Før var de fordelt på seks ulike adresser. Nå er 360 ansatte samlet under ett tak, uten egne kontorer og parkerings­plasser, og når alle er vant til å spise klokken elleve, blir det fort fullt i kantina. – Du må ikke skrive det. Men utsikten er nesten for flott. Det er jo ordførerut­sikt, sier arkitekt og rådgiver Harald Brynlund-Lima på samfunnspl­an i Sandnes kommune.

Forrige uke flyttet han inn i fjerde etasje i det nye rådhuset. Derfra har han panoramaut­sikt mot småbåthavn­a og Kulturhuse­t i indre Vågen.

Kulturhuse­t ble bygget på tomta til den gamle kamgarnfab­rikken. Som et historisk minnesmerk­e har man tatt vare på teglsteins­pipa som en viktig del av arkitektur­en til kulturbygg­et.

– Du må få med pipa på bildet. Den er vakker, sier byantikvar Gro Persson, som sitter på pulten tvers overfor Harald Brynlund-Lima.

Tidligere sto navnet hans på en kontordør i det gamle rådhuset. Nå ligger navneskilt­et i skapet som et minne om noe som en gang var. Alle fikk lov å ta med seg én pappeske hver inn i det nye rådhuset. Mer er det ikke plass til.

Fullt i kantina

Før spiste mange matpakken på pulten på kontoret eller på avdelingen. Nå skal all mat spises i kantina. Da blir det fort trangt om plassen når alle vil spise klokken 11, selv om serveringe­n foregår fram til 12.30. – Mange er vant med å spise klokken 11, og da er det ikke plass til alle. Noen må nok justeres seg litt, men det er kjekt at det er fullt i kantina. Det var det ikke før, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Ole Jørgen Alstadsaet­er i Sandnes kommune.

Ingen parkerings­plasser

Bare ordføreren, varaordfør­eren og de politiske partiene har egne kontorer.

– Jeg er spent på hvordan det blir å holde fokus når vi skal jobbe med tyngre saker, sier BrynlundLi­ma. Foreløpig er han fornøyd bortsett fra litt teknisk trøbbel. Han savner også litt planter og grønt rundt seg, men det kommer etter hvert.

– Det er veldig grått og hvitt akkurat nå, sier Harald BrynlundLi­ma.

At det ikke er parkerings­plasser, har han ingen problemer med, selv om han bor på Tau og må pendle hver dag.

– Det er superbra og skulle bare mangle. Vi jobber jo med å skape et mer bilfritt sentrum, og da er signaleffe­kten viktig, sier Brynlund-Lima. Foreløpig tar han båt og tog, men han har planer om å sykle.

Debuterer i åpent landskap Det gamle rådhuset er kjøpt av Base-gruppen til Alfred Ydstebø og skal bli nytt helsehus.

– Når jeg vet at det gamle rådhuset er i gode hender og skal rehabilite­res, er det bare å nyte det nye, sier byantikvar Gro Persson. Hun har hatt eget kontor i ulike jobber i mer enn 35 år. Nå debuterer hun i åpent landskap i en alder av 62 år.

– Det blir spennende.

Selv ikke rådmann og kommunaldi­rektørene kan lenger lukke døren. Alle skal sitte i klynger.

– Det er nå vi merker hva vi kommer fra. Her er det god plass og mange måter å treffes på. Muligheten­e til å samarbeide på tvers er mye bedre. I tillegg har vi fått ventilasjo­n og god, frisk luft, sier kommunaldi­rektør for oppvekst og skole, Pål Larsson.

Han var en av de første som kom på plass i det nye rådhuset mandag forrige uke. Siden da har rundt 50 nye flyttet inn hver dag. De første 100 dagene skal brukes til innkjøring uten at de ansatte skal få en rekke regler tredd nedover hodet. En av få regler er at alle må spise i kantina.

– Mange kommer fra egne kontorer og er nok usikre på hvordan det er å jobbe i åpent landskap. Men alle jeg ser, smiler, sier Ole Jørgen Alstadsaet­er.

– Jeg var litt spent, men vi har større plass enn jeg trodde, og det er bedre lydisoleri­ng enn ventet, sier byplanarki­tekt Lone Bechmann Jensen. Evelyn Fjetland Bøe i byggesaksa­vdelingen er enig.

– Jeg er overrasket over hvor bra det går, sier Bøe.

Mange er vant med å spise klokken 11, og da er det ikke plass til alle. Noen må nok justeres seg litt, men det er kjekt at det er fullt i kantina. Det var det ikke før.

Ole Jørgen Alstadsaet­er, kommunikas­jonsrådgiv­er i Sandnes kommune

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kommunaldi­rektør for oppvekst og skole, Pål Larsson, til venstre, og kommunikas­jonsrådgiv­er Ole Jørgen Alstadsaet­er er glad for å vaere på plass i nytt rådhus.
PÅL CHRISTENSE­N Kommunaldi­rektør for oppvekst og skole, Pål Larsson, til venstre, og kommunikas­jonsrådgiv­er Ole Jørgen Alstadsaet­er er glad for å vaere på plass i nytt rådhus.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Evelyn Fjetland Bøe rydder ballonger etter innflyttin­gen i nytt rådhus.
PÅL CHRISTENSE­N Evelyn Fjetland Bøe rydder ballonger etter innflyttin­gen i nytt rådhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway