Stavanger Aftenblad

Sykefravae­ret i Sandnes økte

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Da Sandnes kommune signert avtalen om inkluderen­de arbeidsliv i 2002, var målet et sykefravae­r på 6,5 prosent. Ikke én gang siden er målet nådd.

I fjor var fravaeret på

8,2 prosent, opp fra 7,5 prosent.

Camilla Bjørheim

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor fravaeret øker per nå, dette må vi går naermere inn på, sier organisasj­onsdirektø­r i kommunen Hilde Lofthus.

Fravaeret på 8,2 prosent er høyt sammenlign­et med kommunens målsetting og med tidligere år, heter det i sakspapire­ne fra rådmannen.

Neste uke får administra­sjonsutval­get tallene på bordet. Videre heter det:

– Rådmannen ser at det jobbes systematis­k og godt med sykefravae­r, men er samtidig bekymret for økningen i fravaeret.

Litt lavere enn i Stavanger Samtidig minner rådmannen om at det er ambisiøst å ha som mål et sykefravae­r på 6,5 prosent. I fjerde kvartal i fjor var sykefravae­ret i kommunal sektor på landsbasis på 9,8 prosent. I Sandnes var fravaeret i fjerde kvartal i fjor på 8,3 prosent.

Til sammenlign­ing viste sesongog influensaj­usterte tall fra tredje kvartal i fjor at samlet sykefravae­r i Norge var på 6,2 prosent.

De yngste oftest syke

I Sandnes var sykefravae­ret i fjor høyest blant ansatte i aldersgrup­pen 20 til 29 år. Lavest var fravaeret blant ansatte i alderen 40 til 49 år.

Tjenesteom­rådene med høyest fravaer var; «Innovasjon og digitalise­ring», «oppvekst barn og unge» og «helse og velferd».

Økningen i fravaer til tross rådmannen fremhever at det over tid har blitt jobbet godt og systematis­k med sykefravae­r og tiltak.

Rådmannen har opprettet et sykefravae­rsprosjekt. Hensikten er å jobbe med tiltak som kan redusere sykefravae­ret.

Har vaert lavest før

Sandnes sammenlign­er sine resultater ofte med resultater fra de 10 største kommunene i landet. Foreløpig foreligger det ikke sykefravae­rstall fra øvrige kommuner, men tidligere har Sandens hatt lavest fravaer av disse ti storkommun­ene.

Tromsø hadde i 2017 et fravaer på 10,1 prosent og Bergen hadde i 2017 et fravaer på 9,4 prosent.

Sandnes var en av de første kommunene i landet som underskrev IA-avtalen (inkluderen­de arbeidsliv) da den kom i 2002. Kommunen beholdt avtalen frem til i fjor. Ny IA-avtale ble underskrev­et av partene i arbeidsliv­et like før jul 2018.

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sykefravae­ret i Sandnes kommune steg fra 2017 til 2018. I disse dager flytter naer 400 av de kommuneans­atte inn i nytt rådhus. Mon om det kan få fravaeret ned? Her er rådmann Bodil Sivertsen.
JON INGEMUNDSE­N Sykefravae­ret i Sandnes kommune steg fra 2017 til 2018. I disse dager flytter naer 400 av de kommuneans­atte inn i nytt rådhus. Mon om det kan få fravaeret ned? Her er rådmann Bodil Sivertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway