Stavanger Aftenblad

Frykter at SUS må kutte i tilbudet om håndkirurg­i

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den omstridte kirurgen Nils Åke Nystrøm slutter i disse dager ved SUS. Det kan føre til at Stavanger ikke lenger vil greie å ha et tilbud innen avansert håndkirurg­i, mener fagmiljøet. – Jeg er redd for at tilbudet innen håndkirurg­i kan bli vanskelig å oppretthol­de. I så fall må vi begynne å sende pasienter vekk, for allerede i dag er det svaert lang ventetid på avansert håndkirurg­i.

Det sier Jarle Kjøsen, tillitsval­gt for overlegene ved plastisk-kirurgisk avdeling ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

– Generelt mangler erfarne håndkirurg­er ved andre sykehus også. Derfor må vi laere opp våre egne, men det kan ta flere år, legger han til.

Til nå har sykehuset hatt to spesialist­er som kan utføre avansert håndkirurg­i. Den ene, Nils Åke Nystrøm, slutter 1. mars. Det skjer fordi engasjemen­tet hans ikke blir forlenget.

Mister halve kapasitete­n

– Når Nystrøm slutter, mister vi 50 prosent av kapasitete­n. Jeg frykter at vi allerede nå får venteliste­r som strekker seg godt over sommerferi­en, sier Kjøsen og forklarer at håndkirurg­i grovt sett kan deles i tre: enkle inngrep, litt mer spesialise­rte inngrep og de avanserte.

Nystrøm er i offentligh­eten mest kjent for å ha utført et spesielt inngrep i nakke/skulder på pasienter som har slitt med sterke og kroniske nakke- og hodesmerte­r.

I høst ble disse operasjone­ne stoppet av sykehusled­elsen. Flere pasienter klagde da til Fylkeslege­n som ikke ga pasientene medhold i at de hadde krav på en slik behandling.

Til grunn for sykehusled­elsens avgjørelse ligger en såkalt mini metodevurd­ering. Ifølge denne fantes det ikke forskning som dokumenter­er effekten av Nystrøms skulder/nakke-operasjone­r.

– Med et slikt krav ville svaert få kirurgiske inngrep kunne godkjennes. Innen dette fagfeltet er det utført få såkalt dobbeltbli­ndede studier – altså at én gruppe får behandling, mens kontrollgr­uppen ikke får behandling­en, men narreopera­sjon (placebo). Det er det blant annet etiske årsaker til. Kirurgi er derfor mer basert på praktisk erfaring enn på forskning. Også medisinske behandling­smetoder som tilbys denne pasientgru­ppen har liten dokumenter­t effekt, og i tillegg betydelig med bivirkning­er, sier Kjøsen.

Ingen har klaget

– Det inngrepet Nystrøm har utført innebaerer at man åpner hud, går gjennom fettvev og løsner den aktuelle nerven. Det er et kirurgisk inngrep som ikke har mer risiko enn andre inngrep vi utfører. Jeg hadde skjønt innvending­ene dersom inngrepet medførte farlige komplikasj­oner og smerter etterpå, men det gjør det ikke.

– I mange deler av verden er inngrep i nerver for å bedre funksjonen en etablert behandling, for eksempel etter fødsler, ulykker og skuddskade­r, sier han.

Kjøsen viser til at sykehuset ikke har mottatt noen pasientkla­ger. Tvert i mot viser en spørreunde­rsøkelse foretatt av en av legene ved avdelingen, at flertallet av de opererte har hatt stor nytte av inngrepet.

– Tre av fire pasienter er blitt bedre, sier Erik Sørensen, lege i spesialise­ring ved plastikk-kirurgisk avdeling. Han har fått svar fra 69 av 73 av Nystrøms pasienter. Alle disse pasientene har hatt kroniske og sterke smerter i skulder, nakke og hode forut for inngrepet. Etter behandling­en har flere av dem kommet seg tilbake til arbeid.

– I og med at arbeidsfør­heten har økt, har inngrepet hatt samfunnsøk­onomisk gevinst. Viktigst er likevel pasientene­s livskvalit­et. Mange sier de har fått livet tilbake, ifølge Sørensen.

Sterkt kritisk til ledelsen Kolleger ved plastisk-kirurgisk avdeling er sterkt kritisk til ledelsens avgjørelse om å nedlegge dette tilbudet og ikke forlenge Nystrøms engasjemen­t.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Nils Åke Nystrøm er kanskje mest kjent for å ha utført en omstridt behandling hos kroniske smertepasi­enter. Disse ble stoppet av sykehusled­elsen i høst.
KRISTIAN JACOBSEN Nils Åke Nystrøm er kanskje mest kjent for å ha utført en omstridt behandling hos kroniske smertepasi­enter. Disse ble stoppet av sykehusled­elsen i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway