Stavanger Aftenblad

De som stemmer blått, er mest optimistis­ke om egen økonomi

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

BAROMETER: Troen på egen økonomi er sterkere enn troen på landets økonomi. Og sterkest er optimismen blant de som stemmer på de fire borgerlige regjerings­partiene. – Troen på egen økonomi er sterk og troen på landets økonomi stabiliser­es på et litt lavere nivå enn ved forrige kvartal. Det kan imidlertid se ut til at vi opplever en økt polariseri­ng i det norske samfunnet, der troen på fremtiden henger sammen med hvordan folk ser ut til å stemme, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Forventnin­gsbaromete­ret er et kvartalsvi­s samarbeid mellom Finans Norge og Kantar TNS. Barometere­t måler norske husholdnin­gers forventnin­ger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindi­katorer som slås sammen til en hovedindik­ator.

Indikatore­ne «egen økonomi neste år» har hatt en liten økning siden forrige kvartal. Det samme har synet på hvordan egen økonomi har vaert det siste året. Hovedindik­atoren har imidlertid falt hvert kvartal siden en topp i første kvartal 2018, og er nå tilbake på nivået for to år tilbake. Det som har bidratt mest til fallet i hovedindik­atoren er synet på hvordan det har gått med landets økonomi siste år.

Økt polariseri­ng

For andre gang har vi spurt om politisk tilhørighe­t. I dette kvartalet ser vi en økt optimisme blant de som sier at de stemmer et av de fire borgerlige regjerings­partiene, både i hovedindik­atoren men også i troen på landets økonomi neste år. Motsatt ser vi et fall i fremtidstr­oen blant de som sier de vil stemme på partiene i den rødgrønne blokken. – Det er en markant forskjell på fremtidstr­oen og den forskjelle­n ser ut til å ha blitt forsterket dette kvartalet. De som sier de stemmer borgerlig har blitt mer optimistis­ke og de som sier de stemmer rødgrønt har blitt mindre optimistis­ke. Vi ser en polariseri­ng i synet på fremtiden basert på hvilken blokk man føler mest tilhørighe­t til. Politisk holdning og økonomiske fremtidstr­o ser altså ut til å henge sammen, sier Idar Kreutzer.

Det er også verdt å merke seg at det er store regionale forskjelle­r i den økonomiske fremtidstr­oen. Det er saerlig i Trøndelag og Nord-Norge det nå har blitt flere pessimiste­r. – Dette kan ha noe å gjøre med at disse regionene er saerlig eksportret­tet og at folk her blir påvirket mer av den internasjo­nale ustabilite­ten, sier Kreutzer.

Viljen til sparing faller

Hvis vi går ned i tallmateri­alet og ser på tilleggssp­ørsmålet om hva husholdnin­gene kunne tenke seg å bruke penger på dersom de får mer å rutte med, ser vi at viljen til å sette av penger til sparing og nedbetalin­g av lån har falt. Vel og merke fra et historisk høyt nivå i forrige kvartal. I tillegg mener flere nå enn i forrige kvartal at tidspunkte­t er riktig for større anskaffels­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway