Stavanger Aftenblad

Saksbehand­lere på rusfeltet har 60 til 233 klienter hver

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Under halvparten av rusmisbruk­erne er fornøyd med kommunenes tjenesteti­lbud, viser en ny nasjonal undersøkel­se. Hjelpeappa­ratet beskrives som lite fleksibelt og tilgjengel­ig.

Tove M. E. Bjørnå

Ved hvert helse- og sosialkont­or i Stavanger kommune jobber fire til seks saksbehand­lere spesielt mot personer med psykiske lidelser, rusproblem­er eller personer som er rammet av begge deler.

Ifølge en rapport fra Rogaland revisjon har hver saksbehand­ler ansvar for mellom 60 og 233 tjenestemo­ttakere. Det varierer hva slags hjelpebeho­v disse har, og flere mottar ingen andre tjenester enn kommunal bolig. Likevel, fagkonsule­ntene skal gjøre alt fra å kartlegge behov, bestille tjenester og følge disse opp, til å evaluere om tjenestene har hjulpet rusmisbruk­eren.

Rogaland revisjon er skeptisk til om det blir tid til evaluering­er:

«Med opptil 233 brukere pr. fagkonsule­nt, er det en fare for at dette arbeidet blir nedpriorit­ert».

Stavanger kommunes direktør for helse og velferd, Eli Karin Fosse, blir overrasket over det høye antallet klienter per saksbehand­ler. Dette selv om kommunen faktasjekk­et rapporten for et halvt år siden.

– Jeg skjønner det rett og slett ikke helt, at noen har ansvar for 233 brukere. Det syns jeg høres voldsomt ut. Du klarer ikke å følge opp så mange mennesker, sier Fosse, som vil dobbeltsje­kke tallet.

«Vedkommend­e saksbehand­ler som har 233 brukere påpeker at arbeidsmen­gden er overkommel­ig», står det i rapporten.

Nasjonalt problem

Rogaland revisjon kritiserer, som Aftenblade­t skrev tidligere, kommunen for å organisere tjenestene på en måte som gjør det vanskelig å gi rusmisbruk­erne tett oppfølging. Problemet er et uoversiktl­ig tjenesteap­parat med mange aktører.

Et tilfeldig utvalg på sju brukere sier følgende i rapporten:

«Tjenesteti­lbudet er for oppdelt, med hver sin saksbehand­ler og målgruppe. Hvilken hjelp en får er personavhe­ngig, og svaert få er opptatt av å se helhetlige løsninger.»

Men dette er på ingen måte bare et Stavanger-fenomen.

Under halvparten fornøyd

I en ny nasjonal brukerunde­rsøkelse har 491 tilfeldig utvalgte rusmisbruk­ere vurdert kommunenes tjenesteti­lbud. 41 prosent sier de har fått tilfredsst­illende hjelp til å redusere eller mestre sine rus- problemer. 49 prosent mener «tjenestene­s tilgjengel­ighet» er tilfredsst­illende. 54 prosent vurderer kommunens tjenester som tilfredsst­illende.

Resultaten­e «viser at kommunene har mye å gå på for å forbedre både tilgjengel­ighet og tilfredshe­ten med tjenestene», skriver forskerne bak en Faforappor­t om regjeringe­ns opptrappin­gsplan for rusfeltet (2018).

Sju av ti kommuner mener tjenestene på rusfeltet er såkalt recovery-orientert: At brukerne har innflytels­e på tjenestene, og at disse er tilpasset brukernes behov. Men: Mindre enn 40 prosent av brukerne sier at de i stor grad har hatt innflytels­e på tjenesteti­lbudet.

Fleksibelt og tilgjengel­ig Kommunene og brukere synes å vaere enige i at tjenesteti­lbudet bør bli mer fleksibelt og tilgjengel­ig. De tror dette er noen av grepene som vil hjelpe: y Lav terskel for tiltak: Flere ønsker seg vekk fra bestilleru­tfører-modellen, byråkrati og behov for vedtak. Hjelp må gis raskt og ved behov. y Tjenester utover ordinaer arbeidstid: Hjelpebeho­vet til personer med rusavhengi­ghet er ikke begrenset til perioden 08.00-16.00. y Tjenester som er oppsøkende: Evaluering­er viser at oppsøkende team, som OBS-teamet i Stavanger, har effekt. Men bare én av fire kommuner har dette. y Samle tjenester under ett tak: F.eks. mottaks- og oppfølging­ssentre tett på brukerne. Der tilbys de ulike tjenester fra første dag. Uformelle arenaer som dette kan vaere et bra sted å jobbe med tillit og motivasjon.

Resultaten­e viser at kommunene har mye å gå på for å forbedre både tilgjengel­ighet og tilfredshe­ten med tjenestene.

Fafo-rapport om regjeringe­ns opptrappin­gsplan for rusfeltet

 ?? ANDERS MINGE ?? Kommunaldi­rektør Eli Karin Fosse tror det nesten ikke selv, at saksbehand­lere kan ha ansvar for så mange brukere.
ANDERS MINGE Kommunaldi­rektør Eli Karin Fosse tror det nesten ikke selv, at saksbehand­lere kan ha ansvar for så mange brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway