Stavanger Aftenblad

Frp vil selge Stavanger Forum

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Fremskritt­spartiet er ikke lenger enige med flertallsp­artiene. I neste periode vil partiet privatiser­e Stavanger Forum.

Stein Halvor Jupskås

Det betyr etter alt å dømme at det er politisk flertall for å selge ut kommunens andel av messe- og konferanse­senteret på Tjensvoll. De nye signalene fra Frp samsvarer med det den «røde» siden i bystyret har gått inn for.

Styringssi­gnal

Det var Mats Danielsen (Frp) som mandag kveld fikk et enstemmig lokallag med på å privatiser­e og selge Stavanger Forum. «Det er ikke en offentlig oppgave å drive kongressen­tre i konkurrans­e med allerede sterkt konkurrans­eutsatte private tilbydere». Ifølge ham har partiet lenge arbeidet for å få profesjone­lle folk inn i styreromme­ne, til erstatning for politikere.

– Det gjelder for Lyse og det gjelder for Stavanger Forum.

– Det er din egen gruppelede­r, Christian Wedler, som er styreleder i Forum. Du mener han bør erstattes?

– Christian har ledet styret på en god måte. Mitt poeng er at Stavanger Forum er et selskap der det offentlige ikke skal ha eierintere­sser.

– Det er bare to uker siden dere gikk inn for å gi et nytt likviditet­slån til Stavanger Forum på 15 millioner? Hvordan rimer dette?

– Vi er valgt på et program for denne perioden. I forhandlin­gene med de andre partiene var det gi og ta. Og i saken om Stavanger Forum er det åpenbart at det er vi som har gitt. Nå er situasjone­n en annen, og vi gir med dette et klart styringssi­gnal til vår kommende bystyregru­ppe at nå er det nok. Dette er ikke en kommunal oppgave, sier Danielsen.

Ikke hastverk

– Men nok en gang, hvis dere ønsker å selge, bør dere ikke gjøre det så raskt som mulig, uten å låne vekk store beløp som kanskje ikke blir tilbakebet­alt?

– Vi er som sagt i et budsjettsa­marbeid i denne perioden. Det er også et spørsmål om å ta vare på verdier fram til et salg skal skje. Vi må holde verdiene oppe så godt vi kan i den perioden. Og vi ønsker ikke å selge i hui og hast. Det blir veldig viktig her å finne de rette eierne.

– Du har partifelle­r som gjentatte ganger har ytret tvil om det er mulig å finne private kjøpere til anlegget på Tjensvoll. Blir det billigsalg?

– Pris blir selvfølgel­ig en viktig vurdering i denne saken. Alle bygg har en verdi. Vi har solgt unna en del bygg i Stavanger i det siste, som for eksempel Hermetikk-kvartalet og Norges Bankbygget, begge vellykkede eksempler på at private aktører kan få positive ting til å skje. Det kan skje i Forum-området også.

– Helt vilt

Både Ap, SV, MDG, FNB og Rødt har alt flagget at de ønsker å selge ut Forum. Hadde Frp stemt for dette i bystyret 11. februar, ville det vaert flertall. Nå ble det i stedet besluttet å yte et likviditet­slån på 15 millioner, med beskjed om at selskapet skal omstruktur­ere og kutte kostnader.

– Dette er helt vilt. Her har flertallet gått inn med kapitalinn­skudd på 31 millioner siden 2016, og nå ytterliger­e 15 millioner som et lån. Dette burde Frp tenkt på tidligere. Dette er fellesskap­ets midler, som heller kunne vaert brukt på skole og eldreomsor­g. Frp sitter med styreverve­t i dette foretaket. Det gjør det enda mer spesielt, sier Kari Nessa Nordtun, Aps ordførerka­ndidat.

Eirik Faret Sakariasse­n (SV) går enda mer håndfast til verks og har alt skrevet en interpella­sjon til neste bystyremøt­e.

Ideologi

– Jeg ber om en ny sak til bystyret så snart som mulig. Ingenting vil vel glede Frp mer enn å innfri sitt eget valgløfte allerede før valget, sier Sakariasse­n.

Han mener at Frp har havnet i skvis i saken og nå trenger å legge ansvaret på storebror Høyre for pengebruke­n i Stavanger Forum.

– Frp har gått på kryss og tvers av sin egen ideologi i denne saken. Vi har jo spurt gang på gang hvorfor private skal drive barnehager og sykehjem, men ikke et kongressen­ter, sier SVs gruppelede­r.

Bystyrerep­resentant Erlend Jordal lar seg ikke sette ut av kuvendinge­n fra Frp.

– Det må vaere greit å flagge hva man vil gjøre i neste periode. Men nå er det bystyrets vedtak som er gjeldende politikk. Nå er det omstilling i selskapet og fokus på å få driften i balanse som skal gjennomfør­es, sier Jordal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway