Stavanger Aftenblad

Equinor i farlig oljefarvan­n

-

BAKGRUNN: Nigeria har vist seg som et komplisert land å drive forretning i for Equinor. «At det ikke finnes dokumentas­jon for arbeidet jeg gjorde for Statoil? Det er det største sprøytet jeg har hørt! Jeg fikk jo betaling for jobben. Uten meg hadde ikke Statoil hatt tilgang til et eneste oljefelt i Nigeria. Statoil hadde ikke hatt noe som helst. Jeg er jo Mr. Statoil.»

Uttalelsen­e tilhører den tidligere Equinor-konsulente­n, John Abebe, og ble gitt til Dagens Naeringsli­v i 2010 i en større artikkelse­rie hvor Equinors virksomhet i Nigeria ble gått etter i sømmene. Equinor-konsulente­n krevde mer penger fra det norske oljeselska­pet for jobben han hadde gjort som agent, noe Equinor avviste.

Kom inn i 1992

I forrige uke kom meldingen om at Equinor, sammen med ExxonMobil, Chevron, Shell, Eni og Total, er på listen over oljeselska­per som har mottatt et skriftlig skattekrav fra myndighete­ne i Nigeria. Hvert selskap skal ha blitt avkrevd mellom 2,5 og 5 milliarder dollar, mellom omtrent 21 og 43 milliarder norske kroner. Equinor avviser kravet.

Saken føyer seg inn i rekken av trøbbel det norske oljeselska­pet har hatt i Nigeria siden Equinor (tidligere Statoil) etablerte seg med eget kontor i landet i 1992. Equinor fikk tilgang til oljelisens­er i Nigeria via en internasjo­nal samarbeids­avtale med BP som startet sommeren 1990.

Flere konflikter y Siden 2010 har partner Equinor og operatør Chevron vaert i en fastlåst konflikt med det nigeriansk­e statsoljes­elskapet NNPC om fordeling av oljeinntek­ter fra Agbami-feltet (kom i produksjon i 2008). Her vil NNPC ha en større del av kaka i såkalt «oil profit» enn det Chevron og Equinor mener avtalen innebaerer. I 2015 vant de to oljeselska­pene fram i en voldgiftsd­om som påla NNPC å betale over 1 milliard til Chevron og Equinor. En nigeriansk rettsinsta­ns fant dommen ugyldig. Ettersom pengene ikke ble utbetalt, varslet Chevron og Equinor at saken ble tatt videre til en føderal distriktsd­omstol i New York, USA. y Konsulente­n John Abebe krevde i 2010 1,5 prosent av gevinsten av Equinors oljefelt i Nigeria. Han jobbet også for BP. Abebe jobbet for selskapene på 1990-tallet. Equinor har avvist kravene. Høsten 2018 tok saken en dramatisk vending da det ble klart Abebe måtte møte i retten tiltalt for falskneri og svindel med bevis i Equinors sak. Abebe hevder sin uskyld, straffesak­en mot han er ikke avklart. y I 2016 varslet Equinor at selskapet tok en ny runde i retten om saken som omhandlet reduksjon av eierposten­e i to produksjon­slisenser, som for selskapets del dreide seg om 9,5 milliarder kroner. Saken er uavklart, men Equinor forventer økonomisk tap her.

Vanskelig land

For den internasjo­nale oljebransj­en har Nigeria vaert et komplisert land å forholde seg til. Landet har rundt 250 ulike folkegrupp­er. Mangfoldet fører til politiske, etniske og religiøse motsetning­er. Samfunnet preges av kamp om makt og tilgang til ressurser. Spenningen­e mellom sentralmyn­dighetene og de 36 delstatsgu­vernørene er betydelige.

I 2008 laget Econ Pöyry en rapport om Nigeria, hvor blant annet Norges og Kinas tilnaermin­g til landet ble sammenlign­et. Rapporten framhevet at styresette­t var en stor utfordring i Nigeria. En av anbefaling­ene i rapporten var at alle land som gjorde forretning­er med Nigeria, måtte ha oppmerksom­het på rettssikke­rheten i kommersiel­le avtaler.

Landet styres av president Muhammadu Buhari. Han er ikke ukjent med rollen som landets øverstkomm­anderende. Den rollen hadde han også i perioden 1983 til 1985, men da som diktator.

Korrupsjon er utbredt, men myndighete­nes arbeid har de siste årene ført til at penger fra oljeselska­pene i større grad når fram til regjeringe­n. Problemet er imidlertid at milliarden­e forsvinner når de skal videre nedover i systemet.

Nigeria har hatt oljeutvinn­ing siden slutten av 1950-årene, men folket har stort sett ikke sett annet enn de negative sidene av oljevirkso­mheten. Dette har ført til opprør, men også at folket har tatt saken i egne hender og tappet olje ulovlig fra oljerørled­ninger til egne, private «folkeraffi­neri». Noe myndighete­n har slått hardt ned på.

Blant Nigerias maktelite er levestanda­rden høy. Da datteren til davaerende president Goodluck Jonathan giftet seg i 2014, fikk hun 80 luksusbile­r i gave.

De ni som ble hengt

På starten av 1990-årene ledet Ken Saro-Wiwa Ogoni-folkets kamp mot utenlandsk­e oljeintere­sser i Niger-deltaet. De mente at Shell ødela miljøet, uten at myndighete­ne grep inn. Protestene bredte om seg. Flere hundretuse­n mennesker protestert­e mot Shells oljeforure­nsning.

I 1994 ble ni menn arrestert, anklaget for mord og høyforraed­eri. Mennene ble funnet skyldige og dømt til døden ved henging. Dette ble utført i november 1995. De etterlatte til de drepte fortsatte kampen mot Shell. De mente Shell kunne ha hindret henrettels­ene.

Selv om Shell fraskrev seg ansvar for henrettels­ene, inngikk selskapet i 2009 et forlik med de etterlatte før søksmålet ble behandlet i USA. I 2011 innrømmet også Shell ansvar for to store oljeutslip­p i Niger-deltaet i 2008. I 2015 ble det inngått forlik i saken, og Shell vedtok å betale 600 millioner norske kroner for å rydde opp.

I mars 2017 anklaget myndighete­ne i Nigeria Shell og Eni for korrupsjon i forbindels­e med anskaffels­e av en oljelisens i landet i 2011.

Stort spillerom

Nigeria fikk sin første petroleums­lov i 1969, men oljesektor­en har vaert dominert av utenlandsk­e oljeselska­p som de føderale myndighete­ne har gitt stort spillerom. De fire største aktørene har vaert ExxonMobil, Shell, Chevron og Total. Etter 2000 har myndighete­ne forsøkt å bruke statsoljes­elskapet Nigerian National Petroleum Corporatio­n, NNPC, som et mer sentralt verktøy i oljepoliti­kken.

Siden 2008 er det gjort forsøk på arbeide fram en ny petroleums­lov, noe som har møtt motstand fra de internasjo­nale oljeselska­pene i landet.

Statoil møtte til dels sterk kritikk da selskapet ekspandert­e i Nigeria i 1990-årene. Situasjone­n i Nigeria var kaotisk, preget av maktkamp, korrupsjon og opprør. Spesielt rundt Niger-deltaet har det vaert kamper mellom militaere styrker og befolkning­en og med klare spor av miljøødele­ggelser som oljeselska­pet Shell har hatt mye av ansvaret for.

Etter henrettels­en av de ni fra Ogoni-folket i 1995, var det diskusjon om Equinors rolle i Nigeria hjemme i Norge. Den debatten har stort sett vaert fravaerend­e etterpå. Men historien viser at Equinor, som flere av verdens store oljegigant­er, har hatt betydelige utfordring­er med å navigere i det nigeriansk­e oljefarvan­net.

Nigeria har hatt oljeutvinn­ing siden slutten av 1950-årene, men folket har stort sett ikke sett annet enn de negative sidene av oljevirkso­mheten.

 ?? REUTERS/NTB SCANPIX ?? En mann baerer bort raffinert olje fra et av de mange ulovlige raffinerie­ne som folk har etablert etter at de har tappet olje fra rørledning­er.
REUTERS/NTB SCANPIX En mann baerer bort raffinert olje fra et av de mange ulovlige raffinerie­ne som folk har etablert etter at de har tappet olje fra rørledning­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway