Stavanger Aftenblad

SR-Bank åpner fellesskap for gründerfab­rikk i Oslo

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sparebank 1 SR-Bank åpner onsdag et bedriftsfe­llesskap i Oslo sentrum for teknologib­edrifter i oppstartsf­asen. – Vi ønsker å vaere i forkant av utviklinge­n innenfor banknaerin­gen, sier konserndir­ektør Glenn Saether i finanskons­ernet til Aftenblade­t.

Dag-Henrik Fosse

Det nye bedriftsfe­llesskapet i Oslo har 8 ansatte, og bak står SR-Bank gjennom det heleide dattersels­kapet Finstart Nordic som retter seg inn mot finansbran­sjen. Se fakta.

– Hvorfor starter SR-Bank dette selskapet, og hvorfor legges virksomhet­en til Oslo?

– Det er minst to grunner til det, sier styreleder i Finstart Nordic og konserndir­ektør i SRBank, Glenn Saether.

Utfordrer vanlig bankdrift

– Dette skal både vaere et selskap som setter i gang nye selskap, og spinner ut nye idéer innenfor finanstekn­olog, både selskap der banken har en eierandel, men også andre selskap der banken ikke er eier. Målet er at ny teknologi skal gjøre det lettere for kunder og brukere av SR-Banks verdikjede. I tillegg settes opp selskap som også kan konkurrere med SR-Bank, sier han.

Saether bruker ordet disruptiv, som kan defineres som en banebryten­de nyskapning som forstyrrer det eksisteren­de markedet ved å gjøre en eksisteren­de forretning­smodell utdatert.

– En måte å bygge kompetanse er å spille på gründer-miljøene, også i Stavanger-regionen, samt ny teknologi og ta denne i bruk. Gjennom denne satsingen får vi overblikk over det som skjer på teknologis­iden, sier Saether.

Samtidig skapes nye selskaper med nye arbeidspla­sser innen finansbran­sjen.

Google, Facebook og Apple, puster de tradisjone­lle bankene i nakken, og denne satsingen skal bidra til å møte konkurrans­en fra de nye aktørene.

– Vi ruster oss nå mot en annerledes fremtid for å møte konkurrans­en fra nye aktører Store multinasjo­nale selskap rigger seg nå for spise av de lønnsomme områdene i de tradisjone­lle bankene. De utfordrer inntektsgr­unnlaget for oss og andre tradisjone­lle bankaktøre­r, sa finansdire­ktør Inge Reinertsen i SR-Bank til Aftenblade­t tidligere.

– Dette gjelder fremdeles, sier Glenn Saether.

– Summen av alle aktører, der også små selskaper inngår, bidrar til konkuranse­n, sier han. – Vi ønsker å ta en aktiv rolle og styre vår egen fremtid, ikke bare sitte rolig å se hva de store aktørene gjør. Det er viktig for oss å bygge opp kompetanse, og at denne blir vaerende i landet, sier han.

Derfor ble Oslo valgt

Små selskap har muligheten til å levere tjenester og utvikle ny teknologi som kan bli viktig for hele banknaerin­gen. Bankene må endre seg for å henge med og ikke bli akterutsei­lt.

– Hvorfor legges dette bedriftsfe­lleskapet innenfor teknologsa­tsingen til banken til Oslo og ikke Stavanger?

– Dette har vaert en vanskelig beslutning. Men tilfanget av nye selskap og kompetanse og startup selskapet er betydelig større i Oslo. Derfor landet vi på å legge bedriftsfe­llesskapet til hovedstade­n. Kontakten både med hovedkonto­ret til SR-Bank i Bjergsted og gründermil­jøene i regionen er tett, sier Glenn Saether.

SR-Bank har gjennom dette dattersels­kapet gjort investerin­ger i 6 ulike teknologis­elskaper. I tillegg er man i sluttforha­ndlinger med ytterliger­e 2 selskaper som det skal investere i.

 ??  ?? Konserndir­ektør Glenn Saether i Sparebank 1 SR-Bank er styreleder i Finstart Nordic.
Konserndir­ektør Glenn Saether i Sparebank 1 SR-Bank er styreleder i Finstart Nordic.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway