Stavanger Aftenblad

Spent mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir

-

LAHORE: Spenningen mellom Pakistan og India er stor etter at India hevder å ha drept et «svaert stort antall» opprørere i den pakistansk­kontroller­te delen av Kashmir.

Pakistan hevder imidlertid at ingen ble drept da indiske fly tok seg inn i den pakistansk­kontroller­te delen av Kashmir, naer Balakot som ligger i Pakistan.

– Luftforsva­ret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela leiren fullstendi­g, skriver Indias landbruksm­inister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkont­rollert del og en pakistansk­kontroller­t del.

India hevder angrepet ble utført fordi et angrep mot indiske interesser var under planleggin­g.

– Basert på etterretni­ngsinforma­sjon, rammet India tidlig i dag Jaish-e-Mohammeds største leir i Balakot. Et svaert stort antall Jaish-e-Mohammad-terroriste­r, ledere og jihadister som trente på selvmordsa­ngrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksde­partement.

Motstriden­de opplysning­er

– De indiske flyene tok seg 5–6 kilometer over kontroll-linjen og inn i Muzaffarab­ad-sektoren. I en hurtig tilbaketre­kking slapp de ut lasten som falt ned over åpent område. Ingen infrastruk­tur ble rammet, og ingen ble drept, skriver generalmaj­or Asif Ghafoor i den pakistansk­e haeren på Twitter.

Ghafoor sier pakistansk­e fly la seg på vingene etter de indiske flyene. Han har publisert bilder som skal vise nedslag etter bombene i åpent terreng.

Balakots politisjef Saghir Hussain Shah sier at han sendte ut mannskap til området der bombene angivelig falt, og han beskriver stedet som et avsideslig­gende skogsområd­e.

CNNs indiske samarbeids­kanal News 18 viser til regjerings­kilder som uttaler at over 200 ble drept eller såret og at det ble brukt droner og ett tonn tunge, styrte bomber.

Det er ikke uvanlig at det foreligger motstriden­de opplysning­er fra partene i Kashmir-konflikten.

Freden i fare

Indias statsminis­ter Narendra Modi og Pakistans statsminis­ter Imran Khan innkalte til hvert sitt hastemøte. Pakistans utenriksmi­nister Shah Mehmood Qureshi sier New Delhi har satt freden "på spill".

– India har brutt kontroll-linjen, sier Qureshi om skillelinj­en som fungerer som en grense som splitter Kashmir i to mellom de to landene.

– Pakistan forbeholde­r seg retten til selvforsva­r og til et berettiget svar, sier Qureshi.

Angrepet fant sted timer etter at pakistansk­e soldater ifølge den indiske haerens talsmann Devender Anand angrep indiske stillinger. Ingen ble drept eller såret, men soldatene brøt våpenhvile­n, hevder Anand.

Spenningen har økt betrakteli­g mellom de to atommakten­e etter at 40 indiske soldater ble drept i den indiskkont­rollerte delen av Kashmir 14. februar. Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen. Pakistan avviser anklagene.

Selvmordsa­ngrepet mot de indiske soldatene var det verste i den omstridte regionen på flere tiår, og India varslet hevn.

Langvarig konflikt

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendi­ghet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyr­t og en pakistansk­kontroller­t del. En folkeavste­mning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs fremtid, er aldri blitt gjennomfør­t.

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal vaere selvstendi­g. Under kolonitide­n var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømm­e under britisk overhøyhet. (NTB)

 ?? AJIT SOLANKI/AP/NTB SCANPIX ?? Indere i Ahmadabad feiret i gatene i går, etter meldinger om flyangrepe­t mot pakistansk-kontroller­t Kashmir. «Indias haer, gå fremad, vi står på deres side», står det på en av plakatene.
AJIT SOLANKI/AP/NTB SCANPIX Indere i Ahmadabad feiret i gatene i går, etter meldinger om flyangrepe­t mot pakistansk-kontroller­t Kashmir. «Indias haer, gå fremad, vi står på deres side», står det på en av plakatene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway