Stavanger Aftenblad

Willochs egen krise – og det han ser bort fra

- Gunnar Berge Finansmini­ster 1986–89, Arbeiderpa­rtiet

POLITIKK: «Da Arbeiderpa­rtiet skapte krise», er overskrift­en på Kåre Willochs svar (25/2) på mitt innlegg i Stavanger Aftenblad 18. februar. Snakk om å snu saken på hodet. Etter å ha hatt regjerings­makt og stortingsf­lertallet bak seg i fire og et halvt år, var det altså Arbeiderpa­rtiet som hadde ansvaret.

Én av davaerende statsminis­ter Willochs store tabber var høsten 1985 ikke å ville snakke med Frp og Carl I. Hagen. Han fortsatte som om regjeringe­n han ledet hadde flertall uten å måtte regne med Hagen.

Frislippet i kredittpol­itikken Grunnlaget for krisen våren 1986 ble likevel lagt mens Willoch-regjeringe­n enda hadde flertall. Opphevelse­n av viktige kredittreg­uleringer fra 1984 ga en eksplosiv vekst i kredittilb­udet. Store banker økte sine utlån med 40–50 prosent i året. Dette skapte en lånefinans­iert aktivitet som over tid selvsagt ikke var baerekraft­ig. Det ble blant annet store underskudd i utenriksøk­onomien. Arbeidspla­sser ble bygget på sandgrunn.

Den store tabben var ikke å gjøre noe med skattesyst­emet før kreditten ble sluppet løs. Arbeiderpa­rtiet hadde – med forslag fra Per Kleppe i 1979, og gjennom skattekomm­isjonen fra Leif Aune i 1984 – forsøkt å redusere verdien av fradraget. Men Willoch ønsket ikke å gjøre noe med dette. Det var ingen signaler om skatterefo­rm i hans budsjetter for 1985 og 1986. Først med det budsjettet jeg la frem for 1987 begynte en prosess der kostnadene med å låne ble reelle, og da spesielt for høyinntekt­sgruppene.

I tillegg til endringer i skattesyst­emet var det også behov for tilstrammi­nger i finanspoli­tikken. Men Willochs ulike pakker fikk ikke tilslutnin­g i hans egen regjering. Det vakte betydelig oppsikt da finansmini­ster Rolf Presthus i Stortinget uttalte at han hadde undertegne­t statsbudsj­ettet for 1986 «med påholden penn». Klarere kan det ikke sies at det var de andre partiene i regjeringe­n som var problemet. Ikke Arbeiderpa­rtiet.

Vi uttalte gang på gang våren 1986 at Arbeiderpa­rtiet var villig til å medvirke, men da måtte vi få noe igjen. Dette noe var først og fremst tiltak som kunne gir en mer rettferdig fordeling. Men statsminis­teren var ikke villig til å gi sine egne i Stortinget fullmakt til å gi noe som helst i forhandlin­gene.

Oppsiktsve­kkende utelatelse Opposisjon­en skulle settes på plass. Det er denne strategien Willochs naere medarbeide­r Hans Henrik Ramm avslørte da han i det berømte Dagsnytt 18- programmet – på sin sjefs 80 årsdag – 3. april 2008 uttalte: «Jeg tror hovedgrunn­en var at man hadde forventnin­ger om langvarige lave oljepriser, og at det ville bli vanskelig for en hvilken som helst regjering å styre i denne perioden. Jeg vil si det var et viktig, men blant de få unntakene fra at Kåre Willoch satte sak foran partitakti­kk».

Det er oppsiktsve­kkende at Willoch ikke kommentere­r denne uttalelsen i sitt tilsvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway