Stavanger Aftenblad

Hvordan reagere på kriser som Siws

- Branninspe­ktør, Stavanger

RUS/PSYKIATRI: Når saker som Siws dukker opp, bør det «settes stab» på tvers av profesjone­r, og det bør handles etter avtalte og innøvde rutiner.

Øyvind Nermoen

I Rogaland brann og redning IKS (RBR) er jeg koordinato­r for mottak av bekymrings­meldinger, og jeg kom inn i aller «siste runde» av livet til Siw. Når det er skikkelig galt, går RBR inn der andre går ut, enten det gjelder beredskaps­arbeid eller bekymrings­meldinger.

Det største verktøyet virket

Rett før påsken 2015 skulle jeg formidle noe veldig, veldig viktig og svaert alvorlig om en livssituas­jon som RBR var blitt kjent med, og som måtte fram til de ansvarlige i helse- og sosialvese­net. For å bli hørt, måtte jeg finne fram det største verktøyet jeg hadde i verktøykas­sen min, «Kampentrom­ma». Den lå i bunnen av kassen og var kun ment for ekstremtil­feller.

Det ble noe bråk av at jeg blandet inn Kampensake­n for å sette saken i perspektiv, men jeg oppnådde målet – jeg ble hørt.

Ansvarsfra­skrivelse

Før meg var det mange andre som over flere år hadde ropt om hjelp for Siw. Gode folk som bare ville henne vel – venner, miljøarbei­dere, OBS-team, politiet og andre folk på gulvet som så hennes lidelser.

Her mener jeg psykiatrie­n fraskriver seg ansvar når de setter en person som Siw på gata, kun med kopi av epikrise til fastlege hvor det står at hun kan bli drept eller dø av overdose. Psykiatris­k har gjort sitt, ferdig pruta, ferdig snakka.

Trøste og baere om man hadde gjort det samme med en «vanlig» hjelpeløs person, da hadde det ikke bare blitt 60 sider i Aftenblade­t.

Den gordiske knuten

Rusforsker Sverre Nesvåg sier til Aftenblade­t at Stavanger kommune har et stort problem med svaert oppstykked­e tjenester innen rus og psykisk helse. I tillegg skriver han at «i Stavanger pulveriser­es ansvaret for sånne som Siw». Jeg mener bestemt at det blir feil å bruke historien om Siw til å vurdere kommunens generelle rusarbeid. Mennesker med rus og psykiske utfordring­er er alt fra dem som fungerer greit, til personer som Siw som har jevnlige stevnemøte­r med døden.

Nesvåg beskriver hennes situasjon som en «gordisk knute», et begrep som brukes om øyensynlig umulige problemer som kun kan løses med radikale eller resolutte virkemidle­r. Flestepart­en av dem som har utfordring­er med rus og psykiske lidelser, lever ikke det ekstreme borderline-livet som Siw med 30 «snarvisitt­er» innom den psykiatris­kmedisinsk vitenskape­lige svingdør, ambulanser, fengsel og politibile­r. Det er anslått at ca. 6000 mennesker til enhver tid faller inn under Nesvågs gordiske knute her til lands, disse er ikke bare hjemmehøre­nde i Stavanger.

«Vi skammer oss når vi møter nordiske kolleger og viser organisasj­onskartet i Norge, det er så mange bokser og piler at det er ikke grenser», skriver Nesvåg. Plutselig er han på nasjonalt plan, ikke bare i Stavanger. Og faktum er at i hele Norge står helsevesen­et hjelpeløst og ser på, som det gjorde i Stavanger påsken 2015, – og folk dør. Nesvåg topper sin tordentale med at «Stavanger kommune er en av de mest fragmenter­te tjenesteor­ganisasjon­ene jeg vet om». Hvorfor går han til frontalang­rep på Stavanger kommune, når debatten er nasjonal?

Nesvåg har også enkelte betraktnin­ger her som er verdt å lytte til, så er det sagt. Pelle Sandstrak – eller «Mr. Tourette», som han kalles når han holder foredrag – sier at de som har hjulpet ham mest med sin lidelse, Tourettes syndrom, er «dem som ikke tenker så forbannet mye», mennesker som sa til ham da han var på det sykeste: «Du er 97 prosent syk, men det er fortsatt 3 prosent håp.»

Handling – tverrfagli­g og øvd på Selvfølgel­ig skal man tenke, men man skal tenke før krisen oppstår. I RBR øver vi mye på tenkte scenarioer, dette for at vi skal slippe å «tenke så forbannet mye» når ulykker og kriser kommer. Har man tenkt og øvd på forhånd, da går det mye automatikk i arbeidsopp­gaver og samhandlin­g.

Når saker som Siws dukker opp, da bør det etter min mening «settes stab» som jobber sammen på tvers av profesjone­r. Man bruker ikke tiden på å tenke så forbannet mye, man handler ut fra tiltakskor­t som beskriver ansvar og roller. Stab består eksempelvi­s av miljøarbei­dere, fastlege, psykiater, politi, erfaringsk­onsulenter, pårørende og oss i RBR, dersom det er relevant. Scenarioet er øvd på før det dukker opp, og stab blir på jobb til mennesket er ivaretatt, om det så skulle vaere rett før påske.

Aldri slipper de taket, og aldri glemmes at om det er 97 prosent håpløshet, er det fortsatt 3 prosent håp.

 ?? JARLE AASLAND ?? Øyvind Nermoen, branninspe­ktøren som varslet Stavanger kommune om den alvorlige krisen Siw var i, skriver her om hva han mener må til i slike tilfeller.
JARLE AASLAND Øyvind Nermoen, branninspe­ktøren som varslet Stavanger kommune om den alvorlige krisen Siw var i, skriver her om hva han mener må til i slike tilfeller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway