Stavanger Aftenblad

«Pennalet» – en plage, eller en monter for Museet?

- Elsa Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL

ARKITEKTUR: Muligheten­e som ligger i å beholde «Pennalet», museumsbyg­get naermest Muségata i Stavanger, bør nøye vurderes. Det slipper ikke taket, det såkalte «Pennalet», 1960-talls tilbygget til Stavanger Museum. På lederplass i Aftenblade­t er det kalt «brutalt» og «malplasser­t», men karakteris­tikker som «tidstypisk» og «elegant» har også latt seg høre.

La oss se litt naermere på fenomenet: Stavanger Museums prekaere behov for kontorloka­ler meldte seg på slutten av 1950-tallet. Arkitekten­e Eyvind Retzius og Svein Bjoland tegnet den langstrakt­e bygningen i den tids funksjonal­isme. Bygningen står på søyler, slik at første etasje er åpen. Forbipasse­rende har kontakt med den bakenforli­ggende hovedbygni­ngen fra 1890-årene, og entrer denne via det mellomligg­ende parkrommet.

De som synes «Pennalet» er en brutal og fremmed fugl, skal vite at der kommer en kamphane i nabolaget, naermere bestemt AMSs nybygg, i diagonalt motsatt hjørne av «Sykehuspar­ken». Arkitektko­nkurransen­s vinnerpros­jekt (2017) må naermest betegnes som en knyttneve, – lik det eller ikke. «Pennalet» blir ikke alene om å skille seg ut arkitekton­isk og føye seg til den historiske utvikling i området.

Hva skjer hvis «Pennalet» fjernes? Den litt hemmelighe­tsfulle kontakten med hovedbygni­ngen til Museet forsvinner. Komplekset henger ikke på Muségata og bylivet i samme grad som nå.

AEre vaere hovedbygni­ngen i sin majestetis­ke historisme, men har den vondt av å måtte oppsøkes litt aktivt via passasjen under «Pennalet»? Hvilke muligheter forskusles? «Pennalet» er jo egentlig en stor monter, og er det noe vi forbinder med museumsvir­ksomhet, så er det montre, store og små, gamle og nye, for gjenstande­r i miniskala til ruvende store gjenstande­r. Og er det noe museene ønsker, så er det å nå ut til folket med sin virksomhet. «Pennalet» som monter kan annonsere at her er det noe på gang – kom og se!

Derfor: Muligheten­e som ligger i å beholde «Pennalet», bør nøye vurderes.

 ??  ?? Tydelige arkitekton­iske kvaliteter, men helt siden 1960-tallet har Stavanger Museums tilbygg langs Muségata vaert omdiskuter­t.
Tydelige arkitekton­iske kvaliteter, men helt siden 1960-tallet har Stavanger Museums tilbygg langs Muségata vaert omdiskuter­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway