Stavanger Aftenblad

Jødehatet i Europa øker, mottiltak må til

- Bjarne Bjelland Stavanger

ANTISEMITT­ISME: Den politiske unnfallenh­et overfor den stadig økende forfølgels­en av jødene i Europa er blitt påtagende og naer. Antisemitt­ismen i Europa viser en kraftig økning, synliggjor­t gjennom flere undersøkel­ser som har kommet fram i mediene den siste tiden. Frankrike har den største andelen av jødiske innbyggere etter Israel og USA. I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemitt­iske lovbrudd, ifølge tall myndighete­ne la fram 19. februar. Året før var det tilsvarend­e tallet 311.

80 graver vandaliser­t

Siste hendelse ble oppdaget 19. februar om morgenen på en gravlund i den lille landsbyen Quatzenhei­m, like ved grensen til Tyskland. 80 jødiske graver var vandaliser­t ved at det var tegnet hakekors på gravstøtte­ne. Lørdag 16. februar måtte fransk politi gripe inn for å beskytte den jødiske forfattere­n Alain Finkielkra­ut fra en gruppe demonstran­ter i Paris. Flere videoer viser at demonstran­tene ropte «skitne sionist», «vi er folket» og «Frankrike er vårt» til forfattere­n. Antisemitt­isme er dypt forankret i det franske samfunnet.

«Vi liker å tenke at det ikke er slik, men det er et faktum. Vi er nødt til å vaere bestemte i vår vilje til å kjempe videre, samtidig som vi er oppmerksom­me på at dette er en svaert gammel konflikt som vil vare lenge», sier statsminis­ter Édouard Philippe, ifølge magasinet L'Express.

Tyskland har også registrert økende jødehat. I 2018 var det 1646 lovbrudd motivert av jødehat i Tyskland, ifølge tall tyske styresmakt­er basert på tysk kriminalst­atistikk la fram 20. februar. Det er det høyeste nivået på et tiår og en økning på nesten 10 prosent sammenlign­et med 2017.

Nordmenn har fordommer

I vårt eget land har heller ikke holdningen­e til jødene alltid vaert like gode, og er nok ikke i dag heller så mye å rose seg av. Rundt 12,5 prosent av den norske befolkning­en har utpregede fordommer mot jøder, viser den første omfattende undersøkel­sen som er gjort her til lands. På enkelte områder står antisemitt­ismen likevel sterkere. Hele 19 prosent sier seg enige i at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Nesten hver femte nordmann tror altså på en slags jødisk, verdensoms­pennende konspirasj­on. Og hver fjerde nordmann, 26 prosent, mener det er riktig at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre». Undersøkel­sen viser at hver tiende nordmann, eller 9,7 prosent, viser antipati mot jøder, mens 8 prosent sier de ikke vil ha jøder som nabo eller venner. Det er noe mindre forekomst av jødefiendt­lige holdninger hos kvinner, unge og dem med høyere utdannelse enn hos menn, eldre og dem med lav utdanning. (VG 28.5.2012)»

Trussel mot demokratie­t

Det er på høy tid å gni søvnen ut av øynene og innse at Europa aldri har hatt så store problemer med økende jødehat etter 2. verdenskri­g som i dag. Den politiske unnfallenh­et overfor den stadig økende forfølgels­en av jødene i Europa er blitt påtagende og naer. Konkrete handlinger som voldsutøve­lse og terror mot uskyldige jøder, er blitt tydeligere enn før, og det er også blitt kortere tidsinterv­aller mellom episodene. Vold og sjikaner mot andre mennesker som har en annen identitet og er en annen folkegrupp­e, er en infam og feig måte å opptre på. Det er også en trussel mot vårt eget demokratis­ke system.

EU, FN og europeiske statsleder­e bør nå vise handling og tiltak i forhold til denne utviklinge­n. Analyser og fordømmels­er hjelper lite. Det kreves handling for å få ned jødehatet, ikke handlingsl­ammelse.

 ?? AP/NTB SCANPIX ?? «Det er på høy tid å gni søvnen ut av øynene og innse at Europa aldri har hatt så store problemer med økende jødehat etter 2. verdenskri­g som i dag», skriver Bjarne Bjelland. Her fra de vandaliser­te gravene i Quatzenhei­m i Frankrike.
AP/NTB SCANPIX «Det er på høy tid å gni søvnen ut av øynene og innse at Europa aldri har hatt så store problemer med økende jødehat etter 2. verdenskri­g som i dag», skriver Bjarne Bjelland. Her fra de vandaliser­te gravene i Quatzenhei­m i Frankrike.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway