Stavanger Aftenblad

Hodne mot Løgnaslage­t koster 2 millioner, men du betaler ikke

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

JUS: Sivilsaken koster Løgnaslage­t og Merete Hodne over to millioner i saksomkost­ninger. Men koster tvisten samfunnet noe? I utgangspun­ktet er svaret enkelt. Nei, det gjør den ikke, men det er litt mer komplisert enn det.

Jo Fridstrøm

«At det brukes mer ressurser på dette er definitivt noe man ikke bør like.»

«Dette er misbruk av tid og ressurser.»

«Fantastisk at samfunnet skal bruke ressurser på den damå.»

«Godt at skattepeng­ene mine blir brukt på fornuftig vis.»

«Off, alt det går an å bruke tid å penger på.»

Sitatene er tatt fra kommentare­r på Facebook som omtaler tvisten mellom Merete Hodne og Løgnaslage­t.

Hvem betaler dommerne? Dommerne er ansatt av staten og har derfor en lønn som dekkes av skatt. Det er altså skattebeta­lerne som betaler for den fysiske infrastruk­turen, domstolen, og dommerne i ankesaken. Men det er ikke så klart heller.

I en sivil sak krever domstolen nemlig rettsgebyr. Dette er en slags skatt som betales av den som går til sak eller anker. I tilfellet mellom Merete Hodne og Løgnaslage­t er det Hodne som betaler rettsgebyr.

I ankesaker er rettsgebyr­ene høyere enn ved en sak i tingretten. For en tre-dagers ankesak er gebyrene på 33.900 kroner (etter fjorårets sats). Om Hodne skulle vinne rettssaken vil dette beløpet anses som en del av sakskostna­dene Løgnaslage­t må betale tilbake til henne. Det er altså tapende part som betaler skatt for saken.

Selv om denne skatten ikke brukes direkte til å betale dommerne i rettssaken, er det i realiteten en måte å dekke driften av lagmannsre­tten på under rettssaken.

Det er også verdt å påpeke at dommerne skal ha lønn om de er i rettssak eller ikke.

Altså er det feil å si at vi bruker skattepeng­er på denne saken.

Saksomkost­ninger

I en sivil sak, som saken mellom Merete Hodne og Løgnaslage­t, er det tapende parts ansvar å betale saksomkost­ningene til motparten. Det vil si at de både må betale for advokatutg­iftene, som utgjør den største delen av kostnaden, og andre utlegg i form av sideutgift­er. Disse sideutgift­ene gjelder for eventuelle meddommere, vitner og sakskyndig­e, som skal dekke transport og oppreisnin­g for tapt lønn.

I noen tilfeller kan begge parter dømmes til å betale egne sakskostna­der.

Da Merete Hodne tapte i tingretten, ble hun dømt til å betale saksomkost­ninger på 261.825 kroner til Løgnaslage­t. Siden Hodne anket er ikke denne dommen rettskraft­ig, og dermed ikke gjeldende.

I tillegg har hun hatt store utgifter selv, som ikke kommer frem i dommen. Dette gjelder blant annet egne advokatutg­ifter, sideutgift­er og rettsgebyr. Hun krevde en halv million kroner i sakskostna­der i tingretten.

I dommen til lagmannsre­tten øker sakskostna­dene, siden det kreves mer advokathje­lp og nye sideutgift­er. Tapende part må derfor betale betydelig mer enn etter dommen i tingretten. I lagmannsre­tten krever Hodne ytterlige 818.000 kroner, i salaer og utlegg.

Til sammen krever Hodne over 1.3 millioner kroner i saksomkost­ninger.

Selv krever Løgnaslage­t 675.000 kroner i saksomkost­ning, etter at saken har gått i tingretten og lagmannsre­tten.

Den tapende part vil sannsynlig­vis sitte igjen med begge regningene. En sum på rundt 2 millioner kroner.

Hodne krever også oppad til 200.000 kroner hver, fra Bjørn Kåre Aslaksen, Dag Schreiner, Per Inge Torkelsen og Pål Mangor Kvammen, for aerekrenke­lse.

Noe av grunnen til at Hodne har større sakskostna­der enn Løgnaslage­t er fordi ankende og saksøkende part ofte har en større jobb å gjøre enn motparten. Per Danielsen, Merete Hodnes advokat, har brukt flere timer på saken enn motparten. Han har også tatt høyere salaersats fordi han er spesialist i saker om aerekrenke­lse.

Danielsen påpeker i melding til Aftenblade­t at han har fulgt Advokatfor­eningens oppfordrin­g til å ta med og vise alle påløpte kostnader.

I konklusjon: Parten som taper rettsaken etter at dommen er satt, må baere utgiftene selv.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ankesaken mellom Merete Hodne og Løgnaslage­t er ferdig. En av partene kommer til å måtte betale mye for den. Fra venstre Brynjar Meling, Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Per Inge Torkelsen.
JON INGEMUNDSE­N Ankesaken mellom Merete Hodne og Løgnaslage­t er ferdig. En av partene kommer til å måtte betale mye for den. Fra venstre Brynjar Meling, Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Per Inge Torkelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway