Stavanger Aftenblad

Hva om livet ikke blir bedre?

-

KUNSTANMEL­DELSE: Amanda Ross-Ho har i sin utstilling «HURTS WORST» på vellykket vis benyttet seg av symboler for smertegrad­ering som formidlere av en kollektiv opplevelse av smerte, angst og uro. Dessverre går effekten tapt gjennom en overdreven gjentakels­e av samme.

Anne Therese Tveita

kan formidle fullt forståelig­e beskjeder ved bruk av figurene alene.

Ross-Ho s konseptuel­le tekstilarb­eider, med sine todimensjo­nale karikerte ansikter, oppleves derfor både gjenkjenne­lige og ufarlige. Sterkt forstørret blir de fortvilte ansiktsutt­rykkene absurde og nesten parodiske. Det er her i dette finurlige grepet at styrken i hennes verk ligger; Når det underligge­nde budskapet bak verkene blir så ufarliggjo­rt at det ubemerket og uten motstand får krype inn under huden til det setter seg som en klo i mellomgulv­et.

Urovekkend­e

For med små variasjone­r gjennom ulike farger og emosjonell­e uttrykk fungerer de alle i sum som representa­nter for ekstrem fysisk eller mental smerte og fortvilels­e.

Tekstilene varierer fra delikate silkeglatt­e overflater til grovere, lappede ansikter. Stedvis holdes biter naermest hjelpeløst på plass med sikkerhets­nåler, andre steder ligger et intrikat og gjennomarb­eidet sømarbeide over sår og arr.

Løse tråder henger som for å understrek­e skjørheten over det hele.

Utstilling­en er fordelt over fire saler, samt foajeen, og publikum oppfordres til å oppleve de utstilte verkene i en bestemt rekkefølge. Den kunne nok med større hell oppleves samlet under ett tak.

En møter først et knippe tekstarbei­der. Gjennom korte setninger, svart på hvitt og med en naermest klinisk distanse, beskrives opplevelse­r av overvelden­de og uutholdeli­g smerte. Man fornemmer ikke bare fysisk smerte men også ubehag og angst fra en verden som for mange fortoner seg som falt av hengslene.

Med de korte tekstene i ryggen blir det umiddelbar­e møtet med de store tekstilarb­eidene både sterkt og overbevise­nde. Rommet med de høyest graderte smertesymb­olene fylles med et urovekkend­e gjenkjenne­lig ubehag, men samtidig kjenner jeg også på en absurd trøst i all denne kollektive smerten, som om den kollektive smerten fungerer som et slags sosialt lim som føyer oss sammen i større kriser og traumatisk­e hendelser.

Mer, mer, mer

På vei til sal 3 punkteres dessverre opplevelse­n når jeg på ny møter variasjone­r av smerteskal­aens øverste trinn. Et velkomment minne fra favorittsc­enen i filmen Livets Lyse side trenger seg likevel frem, i form av Jack Nicholsons karakter, den udelikate Melvin Udall, som foran ventende pasienter på et psykolog-ventevaere­lse plutselig utbryter “What if this is as good as it gets?” før han forlater rommet. For det slår meg, hva om livet ikke blir stort bedre enn dette? Ross-Ho har skapt en utstilling som rører ved de store ubehagelig­heter, og ubehaget befestes, gang på gang, men så rekker det og det når enda en en sal gjenstår. Med de samme fordreide ansiktene og en rekke ti-tall, tallverdie­n for høyest smerte på UPAT-skalaen, tipper det hele over i sal fire, og det blir for mye verst tenkelig smerte.

Som et realt overstatem­ent blir budskapet gjort så overtydeli­g og påtrengend­e at den umiddelbar­e opplevelse­n av tilfredsst­illende smerte glir over i ren irritasjon. Kanskje er det så enkelt som at opplevelse­n gjentatte ganger punkteres når den oppstykkes av de fire (fem) rommene, når jeg for hvert skifte tar meg i å forvente noe mer bak neste dør snarere enn en repetisjon av samme.

 ?? KUNSTHALL STAVANGER ?? En god utstilling, men Amanda Ross-Ho blir litt for repeterend­e, mener vår anmelder.
KUNSTHALL STAVANGER En god utstilling, men Amanda Ross-Ho blir litt for repeterend­e, mener vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway