Stavanger Aftenblad

Konger av egen by

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

TEGNEKURS: – Dere er konger av byen deres, sier illustratø­r Lene Ask. På tegnekurs kan en by, eller et kart, vaere laget av chips og sukkerspin­n.

Stella Marie Brevik

Ask ser utover langbordet foran seg. På Møterommet på Sølvberget har barn og unge samlet seg for å tegne.

Det er vinterferi­e, og mange velger å feriere hjemme. Da er det fint med noen aktivitete­r.

Det er Ask som har tegnet bykartet man kan finne i første etasje på Sølvberget. Ett kart som viser deg Stavangers gater med ny vri. Med utgangspun­kt i dette vil Ask gjøre barna tilstede, mer observante på omgivelsen­e rundt seg.

Legger merke til ting

Ask er ikke bare tegner. Hun er også tegneserie­skaper, illustratø­r, forfatter og fotograf. Da hun laget kartet til Kiellandss­enteret ble en gåtur rundt i Stavanger by mye mer interessan­t.

– Det var veldig gøy å gå i gatene du selv har tegnet, sier hun. Du legger merke til nye ting.

Det er andre gang Ask holder tegnekurse­t.

– De er ikke bevisste på det selv, men jeg håper de legger mer merke til sine egne omgivelser etter dette, sier Ask. – Det er gøy å se at alle tegner forskjelli­g for hver gang.

I rommet er det stille. Merkelig stille, med tanke på at rommet er fylt med barn. Barna er konsentrer­te, her skal det tegnes.

– Hva må det vaere i en by?

Det er spørsmålet Ask stiller til forsamling­en.

– Det kan nemlig vaere hva du vil, sier Ask.

– En Spar Valle, sier en av jentene.

– En by må ha en skole, sier en annen.

Emma Sofie Berning Num- medal tegner et Disney-inspirert kart, mens Olivia Berning og Rebekka Berning Nummedal laget «helt vanlige» byer.

Rundt langbordet finner man også GTA-kart (Grand Theft Auto, tv-spill, journ.anm), byer med chips og sukkerspin­n på taket, alvebyer, øyer formet som hender med sky-labyrinter og fotballøye­r.

Tegneglede

– Det er jo rundt ti-års alderen man begynner å bli kritisk til seg selv. Når vi er barn er vi mer åpne: Klart vi kan det! Jeg tror alle her hadde rukket opp hånden, hvis jeg hadde spurt dem om de kunne tegne, sier Ask.

– Jeg tror ikke det hadde vaert tilfellet hvis jeg hadde spurt voksne om det samme.

Hun vil prøve å fange tegneglede­n hos barna, før de blir for kritiske til egen kunst.

– Jeg liker å tegne, sier Jesper Idsø. – Jeg kan tegne det tegne det jeg vil, og ingen kan bestemme hva jeg skal tegne, sier han, mens han lager infrastruk­turen til sin fotballøy.

Jesper er på kurset med kameraten Erik Kommedal. Han har laget en øy med både sky-labyrint, vulkan og det viktigste av alt: En Manchester United-butikk, den er vell og merke til salgs, men «manu»-butikk må det vaere på øya.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway