Stavanger Aftenblad

Nåde (til) deg!

- Tor Magne Nesvik

DAGENS ORD: Ser du for deg skiltene i veikanten med personen som holder armen beskyttend­e over vennen som et bilbelte? Eller det slørete bilde av et barneansik­t som fyker forbi? Kampanjen er effektiv. Jeg senker farten og strammer beltet fordi bildene treffer følelsene i meg. Men hvorfor er ikke kunnskapen min om trafikkuly­kker nok til at jeg alltid oppfører meg i trafikken?

«Hvis mer informasjo­n var løsningen, ville vi alle vaert milliardae­rer med topptrente kropper», har jeg lest jeg et sted. Fenomenet er gammelt nytt: Vi er langt mindre fornuftsst­yrte enn vi liker å tro.

«Viljen har jeg, men å fullføre det gode makter jeg ikke. Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, men det onde som jeg ikke vil, det gjør jeg», sier Paulus (Rom. 7,18b). Det er en treffende beskrivels­e av mine egne erfaringer, og bibelsk tankegods helt fra Adam, Eva, eplet og slangen, til Jesu død og oppstandel­se for våre synders skyld. Vi vet hva vi bør gjøre, men lar likevel vaere.

Fenomenet kan føre til alt fra stille resignasjo­n og skuffelse til dyp selvforakt. Men det er altså svaert menneskeli­g, og en nøkkel til å forstå Bibelens fokus på synd og nåde. For nettopp i vårt ønske om å bli sett i nåde til og tilgitt, kommer det tomme korset og Guds åpne armer oss i møte.

«Min nåde er nok for deg, for kraften fullendes i svakhet.» (2. Kor 12,9)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway