Stavanger Aftenblad

Uslåelige Johaug tok karrierens niende VM-gull

-

SKI-VM: Therese

Johaug innfridde favorittst­empelet, men fikk hard kamp av svenske Frida Karlsson på 10 kilometer klassisk i går. Ingvild Flugstad Østberg tok bronsen.

Med gull nummer to på to forsøk i årets VM er Johaug fortsatt ubeseiret i distansere­nn denne sesongen. Samtidig sikret hun at Norge har tatt seks av sju mulige langrennsg­ull så langt i VM.

19 år gamle Karlsson fra Sverige tok sølvet foran bronsevinn­er Østberg.

– Å fy flate så tungt det var. Jeg måtte virkelig bite tennene sammen. Det var et jobbeløp fra A til Å. Jeg var så stiv på toppen og uti bakkene der. Føttene var stokk stive, men jeg klarte å skjerpe meg på slutten, sa Johaug til NRK etter gulløpet.

Hun var full av beundring over Karlsson, som ble slått med 12,2 sekunder.

– Jeg visste at Frida kom til å gå bra i dag. Hun er god på klassisk. Det er vanvittig imponerend­e, sa Johaug.

– Det er helt fantastisk. Jeg er i sjokk. Det er så kult å kunne gjøre sitt beste løp i et verdensmes­terskap, sa Karlsson.

Sterk Karlsson

Den svenske junioren åpnet sterkt på den individuel­le starten i Seefeld, og ledet ved de første passeringe­ne. Johaug og Østberg hadde valgt sene startnumme­r, og var drøyt fire og tre sekunder raskere enn svensken etter 1,2 kilometer.

500 meter senere ledet Johaug med fire sekunder på Østberg og over sju på Karlsson. Maskinen fra Dalsbygda klarte ikke å øke ledelsen de neste kilometern­e. Ved halvveis løp var avstanden fortsatt sju sekunder mellom Johaug og Karlsson, mens Østberg hadde falt av.

Johaug holdt avstanden ved neste passering, men 3,2 kilometer før mål var den krympet til 4,8 sekunder.

– På andrerunde­n oppå der var det bare fire sekunder. Jeg tenkte «det skal jeg ta». Jeg bare bet tennene sammen på stakinga. Jeg tror all den staketreni­nga var det som gjorde at jeg tok gullet her i dag, for det var der jeg tok sekunder på Frida, sa en fornøyd Johaug.

30-åringen måtte kjempe i det tunge føret i Østerrike, men hun holdt stand og hadde bestetid i mål med 12,2 sekunds margin. Østberg havnet 35,6 sekunder bak Johaug. Det var fattige 1,4 sekunder foran finske Krista Pärmäkoski.

VM-revansj

Med seieren fulgte Johaug opp gullet hun tok på skiathlon. Hun har nå ni VM-gull i karrieren.

Det var samtidig en revansj for Johaug, som ble nummer 27 etter en smørebom på samme distanse i Falun-VM i 2015. I Falun vant Johaug tre gull. I år har hun fortsatt muligheter til å toppe det.

I morgen er neste gullsjanse for kvinnene. Da går de 4 x 5 kilometer stafett. To dager senere venter 30 kilometer fellesstar­t.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte 1.09 minutt bak Johaug og ble nummer 10. Heidi Weng ble nummer 19. (NTB)

 ?? BILDBYRÅN ?? Therese Johaug, i midten, tok sitt andre VM-gull i Seefeld. Men fikk hard kamp av svenske Frida Karlsson, til venstre. I mål var Johaug 12,2 sekunder foran Sveriges nye stjernesku­dd. Ingvild Flugstad Østberg tok bronse.
BILDBYRÅN Therese Johaug, i midten, tok sitt andre VM-gull i Seefeld. Men fikk hard kamp av svenske Frida Karlsson, til venstre. I mål var Johaug 12,2 sekunder foran Sveriges nye stjernesku­dd. Ingvild Flugstad Østberg tok bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway