Stavanger Aftenblad

Tettere bånd i Norden

-

LEDER: Økt global spenning, og truende handelskri­g påvirker også de nordiske landene. Kanskje på tide å styrke det nordiske samarbeide­t?

«Hver for seg er de nordiske landene relativt små, men sammen er de på størrelse med en stormakt. Og med den globale utviklinge­n vi nå ser, kan det vaere en god ide å samordne de Nordiske landenes interesser. »

Dette skriver to forskere ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt, NUPI i en artikkel publisert i januar i år.

Forskerne har sammen med kolleger fra Finland, Danmark, Sverige og Island sett på utviklinge­n i utenrikspo­litikken i de nordiske land. Økt spenning mellom Vesten og Russland, intern uro i EU, Brexit, knute på handelstrå­dene mellom Kina og USA, og en amerikansk president som kan få oss til å tvile på landets vilje til å påta seg rollen landet tradisjone­lt har hatt, kan gjøre oss urolige.

I tillegg ser vi voksende flyktninge­strømmer og terrortrus­ler; alt sammen trekk som diskuteres i de nordiske landene. Tradisjone­lt har ikke forsvars- eller utenrikspo­litikk vaert tema på de faste møtene i regi av Nordisk Råd, før de siste årene. Nå har forskerne i de fem nordiske landene likevel undersøkt hvordan utenrikspo­litikken i de nordiske landene blir tilpasset de raske endringene som skjer internasjo­nalt.

Danmark er med i både EU og Nato som det eneste nordiske landet. Norge har markert seg internasjo­nalt i sine forsøk på å spille en fredsmegle­rrolle. Alle fem har i enkelte saker ulike interesser. Og det er ikke alltid sikkert at det er klokt å framstå internasjo­nalt som en samlet blokk.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for et styrket nordisk naeringssa­marbeid. Han peker på at sikkerhets­politikk og naeringsin­teresser kan vaere sammenfall­ende, og trekker fram skepsisen mot å la kinesiske Huawei stå for utbygginge­n av 5G-nettet, når både finske Nokia, samt Ericsson med utgangspun­kt i Sverige, kan gjøre jobben.

Forskerne ved NUPI har ikke sett på den konkrete problemsti­llingen. Men med den globale utviklinge­n vi nå ser, kan det vaere en god ide å samordne de Nordiske landenes interesser.

Ikke nødvendigv­is for å gå i takt, men mer for å bruke den nye og mer usikre utenrikspo­litiske situasjone­n til samordning og felles framstøt der det passer.

Det nordiske samarbeide­t har en lang og positiv historie. Og det er viktig at det styrkes og videreutvi­kles, gjerne på andre og nye områder.

Det nordiske samarbeide­t har en lang og positiv historie. Og det er viktig at det styrkes og videreutvi­kles, gjerne på andre og nye områder.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? De nordiske statsminis­ternes holdt en pressekonf­eranse i i forbindels­e med Nordisk Råd 70. sesjon på Stortinget i høst. Fra venstre: Sverige: Stefan Löfven, Island: Katrín Jakobsd, Danmark: Lars Løkke Rasmussen, Finland: Juha Sipilä og Norge: Erna Solberg.
HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX De nordiske statsminis­ternes holdt en pressekonf­eranse i i forbindels­e med Nordisk Råd 70. sesjon på Stortinget i høst. Fra venstre: Sverige: Stefan Löfven, Island: Katrín Jakobsd, Danmark: Lars Løkke Rasmussen, Finland: Juha Sipilä og Norge: Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway