Stavanger Aftenblad

Israels valgdrama tetner til

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Netanyahu eller ikke Netanyahu? Nei, så enkelt er det ikke. Benjamin «Bib» Netanyahu vil ikke gå over lik for å vinne det foreståend­e israelske valget 9. april. Det er selv hans argeste motstander­e enige om. Han vil neppe la seg friste til å følge eksemplet til Indias hardt pressede statsminis­ter Narendra Modi, som beordret gjengjelde­lsesangrep inne i Pakistan nylig. Dette har gitt ham et politisk løft foran de foreståend­e valgene.

Antagelig vil heller ikke Hamas eller Hizbollah gi Netanyahu anledning til å vise styrke og besluttsom­het før valgdagen. De vet at for israelske velgere er den de tror kan gi dem best sikkerhet mannen å satse på. Og i likhet med israelsk opposisjon, vil de gjerne bli kvitt Netanyahu.

Sjeldent uvisst

47 politiske partier har fått grønt lys til å agitere for velgernes gunst. Langt de fleste har ikke engang ambisjoner om å komme over sperregren­sen på 3,25 prosent og få slippe inn i nasjonalfo­rsamlingen, Knesset. For eksempel Bibelblokk­partiet, som går til valg på at Israel skal forberede seg på masseinnva­ndring fra Amerika av jøder og deres kristne ektefeller. Islamistis­ke jihadister er i ferd med å planlegge massedrap på disse, mener partiets leder, Dennis Avi Lipkin. Han innrømmer imidlertid at et mirakel må til for at han skal få sete i Knesset.

Sjelden, om noensinne, har det israelske valgutfall­et vaert så dramatisk og usikkert. Partiene på høyre- og sentrum– venstre-siden forsøker å bygge noenlunde troverdige blokker. Hovedblokk­ene er på den ene siden Netanyahus høyreparti, Likud, med støtte fra mindre høyreparti­er, samt de små religiøse partiene – på motsatt side «Blå og Hvite»-konstellas­jonen, bestående av Yesh Atid (Tiden er inne) og Standhafti­ghet-partiet. Altså høyresiden mot sentrum–venstre.

Den onde fe

Men igjen: Så enkelt er det ikke. Inn i dramaet trer nemlig den onde fe, partiet Otzma Yehudit (Jødisk styrke). Det fordømmes og blir forsøkt stanset av Høyesteret­t. Otzma Yehudit er oppfølgere­n av det tidligere Kach-partiet, ledet av Meir Kahane. Partiet ble nektet å stille til valg for Knesset i 1988 fordi det ble ansett for å vaere rasistisk. De ville «stimulere» arabere til å emigrere fra Stor-Israel, og at de som ikke gjorde det, skulle bli tilnaermet annenrangs borgere. I USA ble partiet forbudt fordi de ble ansett som «terroriste­r».

Ved forrige valg slo Otzma seg sammen med et religiøst parti, Yahad, fikk titusener av stemmer og var naere på å komme over sperregren­sen.

Pinlig krumspring

Desperasjo­n i Likud, ikke minst hos Netanyahu, synes å ha fått ham til å kaste de fleste moralske skrupler på båten. Opptil flere av hans mindre høyre-støttepart­ier står i fare for å falle under sperregren­sen. Netanyahu oppfordrer de som overhodet kan, om å slå seg sammen, i alle fall inntil valget er over.

I nøden spiser fanden fluer, men «Bibi» kunne ikke gå så langt som å belaste sitt eget Likud med Otzmas illelukten­de renommé. I stedet bearbeidet han og lokket den religiøse høyre-koalisjone­n Beit Yehudi (Nasjonal Union) til å holde seg for nesen og ta imot Otzma, for slik å sikre tusener av potensiell­e høyrestemm­er. Han lokket denne konstellas­jonen med to ministerpo­ster og et nokså sikkert Knesset-sete.

Dersom Netanyahu vinner valget, kan resultatet imidlertid bli at Otzma-ekstremist­ene får innpass i Knesset og – i verste, om ikke sannsynlig­e fall – i regjeringe­n.

Venstrepar­tiet Meretz appellerer til Høyesteret­t om å forby Otzmas Knessetamb­isjoner, men det er tvilsomt om det lykkes. Og skaden på Israels demokratis­ke renommé kan bli mildt sagt kjedelig.

Nasjonal samlingsre­gjering?

Nesten ukentlige galluper gir ingen som helst troverdig pekepinn om hvilken regjerings­farge israelerne våkner til 10. april. Den tidligere tv-verten Yair Lapids Yes Atid-parti og tidligere øverstkomm­anderende general Benny Gantz' Standhafti­ghet-parti på sentrum–venstre-siden kontra Likud, støttepart­iene og de religiøse partiene balanserer hverandre nesten totalt. Nå er ikke de to såkalte sentrum–venstre-partiene så «venstre» at de skremmer sentrum–høyre-velgere så altfor mye. Lapid har sågar allerede varslet at han, som presumptiv valgvinner, vil invitere Likud til nasjonal samlingsre­gjering, selvsagt med ham selv som statsminis­ter.

Sannheten er vel den at det israelske april-valget snarere blir et personvalg enn etter partifarge. I skrivende stund bebudes at riksadvoka­ten vil komme med sin avgjørelse om Netanyahu skal tiltales for korrupsjon, som de fleste antar, eller ikke.

Selv om et snaut flertall av israelerne sier at Netanyahu bør trekke seg som statsminis­ter dersom han tiltales, er det slett ikke sikkert at det betyr slutten for «Mr. Teflon». Selv nølende tilhengere ymter frempå om at, jo da, litt korrupsjon har det kanskje vaert i bildet, men «Bibi» har diplomatis­k sett vaert god for Israel. Israel har fått mange nye venner i Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa.

For ikke å snakke om forholdet Trump og USAs oppsigelse av atomavtale­n med Iran, anerkjenne­lse av Jerusalem som Israels hovedstad og dessuten en blomstrend­e økonomi.

Erfaringen­e med tre tidligere generaler som statsminis­ter er ikke de beste, blir det vist til.

Så det er kanskje best ikke å avskrive Benjamin Netanyahu, i alle fall ikke før flyttebile­n stanser utenfor statsminis­terboligen.

Dersom Netanyahu vinner valget, kan det rasistiske partiet Otzma få innpass i Knesset og i regjeringe­n.

 ?? AMMAR AWAD, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Korrupsjon­stiltale og exit for statsminis­ter Benjamin Netanyahu? Seier for en stadig mer samlet sentrum–venstre-opposisjon? Eller vinner Netanyahus høyreside gjennom indirekte samarbeid med ekstreme rasister?
AMMAR AWAD, REUTERS/NTB SCANPIX Korrupsjon­stiltale og exit for statsminis­ter Benjamin Netanyahu? Seier for en stadig mer samlet sentrum–venstre-opposisjon? Eller vinner Netanyahus høyreside gjennom indirekte samarbeid med ekstreme rasister?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway