Stavanger Aftenblad

Her er Maria (13) på vei til helgeoppho­ld i Sandnes´nye stolthet

- Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

SANDNES: Det er ikke bare Maria Messmer (13) og foreldrene hennes som er begeistret. Fra hele landet kommer nå besøkende for å se den nye avlastning­sboligen i Sandnes.

Camilla Bjørheim

– Det er dette som er Sandnes´nye signalbygg, ikke rådhuset. Jeg tror Sandnes må ha Norges beste avlastning­sbolig, sier Steinar Nilsen.

– Vi ble faktisk helt «blown away» da vi kom hit ved åpningen, de har virkelig tenkt på alt, sier Marianne Messmer.

Det er to uker siden det nye Skaret avlastning­ssenteret i Sandnes ble offisielt åpnet.

– Vi har allerede hatt besøk fra seks ulike kommuner. Ytterliger­e to kommuner har meldt sin ankomst, sier Ceceilie Madland, leder for Skaret.

Første besøk på Skaret

Det er fredag ettermidda­g. Marianne Messmer og Steinar Nilsen parkerer utenfor avlastning­ssenteret i Skaarlia. Datteren Maria (13) skal på sitt første helgeoppho­ld i nybygget som er på hele 3700 kvadratmet­er.

– Hei Maria! Velkommen. Linda Rosland, stedfortre­dende leder, og Lisa Andresen, assistent, møter familien Messmer/ Nilsen i inngangspa­rtiet. På veggen bak dem henger en skjerm med bilder av de 12 som er på jobb fredag kveld.

– Brukerne liker godt å kikke på bildene for å se hvem de skal tilbringe helgen sammen med, sier Rosland.

Brukerne er barn og voksne med psykisk og/eller fysisk funksjonsn­edsettelse i alderen 2 til 47 år. Noen er på avlastning hver fjerde helg, andre bor like mye på Skaret som hjemme. Per i dag har senteret 55 brukere.

Skaret har kostet om lag 145 millioner kroner og har 25 avlastning­splasser og fem barnebolig­er. Hit kommer nå kommuneans­atte fra andre deler av landet for å hente inspirasjo­n. Saerlig er det bruken av velferdste­knologi som imponerer.

– Den nye teknologie­n fenger også ungene. På rommene har de smart-tv og innebygde høyttalere i taket, sier Cecilie Madland, og legger til at teknologie­n ikke skal erstatte personell, men vaere et supplement. Målet er å forenkle hverdagen.

Skaret erstatter en avlastning­s- bolig i Olsokveien på Ganddal, som hadde 17 plasser. Kapasitete­n øker med åtte plasser. Samtidig blir også driften mer effektivt ettersom flere tilbud nå er samlet på ett sted.

Maria Messmer (13) fra Ganddal har Retts syndrom, en alvorlig genfeil som oppstår i fosterstad­iet. Hjernens utvikling stanset da hun var om lag ni måneder. Maria er i dag 100 prosent pleietreng­ende, hun går på forsterket avdeling ved Trones skole.

Typiske kjennetegn for jenter med Retts er blant annet sterkt redusert gangfunksj­on og tap av hensiktsme­ssig bruk av hendene. Maria har ikke talespråk. Hun kommuniser­er ved hjelp av øyne og hender.

Én helg i måneden er hun på avlastning uten for hjemmet. Når hun nå kommer til Skaret for første gang, er det kjente fjes som møter henne.

Foreldrene er også tildelt 50 timer avlastning hjemme. Siden begge ønsker å jobbe, bruker de omsorgsløn­nen til å finansiere au pair slik at Maria vaere hjemme så mye som mulig.

– Vi tok ikke i bruk helge-avlastning før Maria var 10 år. Det er godt å ha en helg der vi kan gjøre ting bare sammen med Marias storebror Markus (15), sier Steinar.

– Når Maria er på avlastning, kan vi tillate oss å vaere litt spontane, sier Marianne.

Foreldre med på idédugnad Hun og Steinar er blant foreldrene som deltok da Sandnes kommune ba om innspill før avlastning­ssenter skulle bygges. Boligen har blant annet et avansert sykesignal-anlegg. Noen brukere, for eksempel dem med epilepsi, kan ha behov for overvåking. Anlegget kan også brukes for å gi varsler om brukere som ikke kan gå alene, men likevel reiser seg fra sengene på nattestid.

Også brukernes foreldre får snart en digital nyvinning å for-

 ?? MARIE VON KROGH ?? Maria (13) skal på sitt første helgeoppho­ld i den nye avlastning­sboligen i Skaarlia i Sandnes. Hun følges av mor Marianne Messmer og far og Steinar Nilsen.
MARIE VON KROGH Maria (13) skal på sitt første helgeoppho­ld i den nye avlastning­sboligen i Skaarlia i Sandnes. Hun følges av mor Marianne Messmer og far og Steinar Nilsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway