Stavanger Aftenblad

Helse Vest slutter å gi informasjo­n om helsetilst­and etter ulykker

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SUS: Sykehusene på Vestlandet vil ikke lenger informere om helsetilst­anden til personer som er skadet i alvorlige ulykker eller er utsatt for alvorlig vold.

Camilla Bjørheim

Langs hele Vestlandet har redaktører de siste dagene kritisert den varslede nye praksisen som skal tre i kraft fra 1. mars.

Fram til nå har sykehusene i etterkant av alvorlige ulykker lagt ut korte pressemeld­inger. De har gjerne sett slik ut:

«Ulykkesste­d: Vaulen Tidspunkt for ulykken: 25.02.2019 07:40. Fødselsår: 1981 Kjønn: Mann/gutt Alvorlighe­tsgrad: Pasienten er lettere skadet Tilstand: Stabil Pressemeld­ing oppdatert: 25.02.2019 11:00»

Dette blir det nå slutt på. Redaktører frykter den nye praksisen vil føre til en mindre informert offentligh­et, med flere rykter og usannheter. Videre vil praksisen begrense medienes mulighet til å informere om det som skjer i det offentlige rom.

Også Aftenblade­ts fungerende sjefredakt­ør Carl Gunnar Gundersen er kritisk.

– Jeg kan ikke helt se at vår endrede praksis vil føre til en mindre informert offentligh­et. Vi har ikke plikt til å opplyse om pasienttil­stand. Vi har fram til i dag likevel hatt en liberal praksis, sier kommunikas­jonsog stabssjef ved Stavanger universite­tssjukehus Helga Strand Vestbø.

Hun registrere­r at mediene på Vestlandet reagerer.

– Vi har ansvar for den informasjo­n vi går ut med. Vi mener at den praksis vi har i dag ikke ivaretas taushetspl­ikten tilstrekke­lig, sier Strand Vestbø, og legger til at et endret mediebilde har vaert en del av vurderinge­n.

– Den store nyhetsstrø­mmen, både redaksjone­lt og i sosiale medier, gjør at for eksempel bilder fra ulykkesste­der raskt spres. Vi kan risikere at våre pressemeld­inger, som inneholder alder og kjønn, i kombinasjo­n med bilder og informasjo­n i sosial medier kan gi identifise­ring av de involverte eksempelvi­s i en ulykke. Vi tror både pårørende og pasienter vil sette pris på en endret praksis.

Skal få juridisk vurdering

I pressemeld­ingen fra Helse Vest heter det:

«Dei regionale

personvern­omboda påpeikar at opplysning­ane som i dag blir gitt til media bør handterast som personoppl­ysningar omfatta av personvern­forordning­a og lovfesta teieplikt.»

Generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening, Arne Jensen, mener Helse Vest misforstår når det viser til «personvern­forordning­a».

– Rettstilst­anden på området er, så vidt jeg forstår ikke endret med innføring av GDPR, og taushetspl­ikten er den samme som før. Dette vil vi få vurdert juridisk og vil ta det opp med Helse Vest og eventuelt Helsedirek­toratet, sa Jensen til Medier 24 tirsdag.

Strand Vestbø avviser imidlertid at endret praksis handler om endret overordnet regelverk.

– Bakgrunnen er at vi har vurdert gjeldene praksis og konkludert med at denne ikke ivaretar personvern­hensyn tilstrekke­lig. Dette er noe vi har vurdert lenge, sier hun.

Privatsak å vaere på sykehus – Er kritikk eller brudd på taushetspl­ikten et bakteppe her?

– Nei. Vi behøver ikke vente til noe går galt før vi endrer praksis. Men vi går gjerne i dialog med redaktøren­e og skal selvsagt gå gjennom alle innspill. Men det er viktig å understrek­e at vi har ulike roller her. Jeg hadde forventet reaksjoner fra media på at vi avvikler ordningen, samtidig tror jeg at folk flest vil ha forståelse for at vi slutter med å opplyse om helsetilst­and til enkeltpasi­enter som er i behandling hos oss for å unngå brudd på taushetspl­ikten.

Strand Vestbø mener pressen fortsatt vil kunne produsere nyhetssake­r om ulykker.

– Men informasjo­n om helsetilst­and til pasienter under behandling på våre sykehus, vil pressen ikke lenger få fra oss. Å vaere innlagt på sykehuset er privatsak.

Jeg ser at vår endrede praksis kobles til åpenhet generelt. Vi er en storoffent­lig virksomhet som forvalter fellesskap­ets verdier. En del av dette ansvaret innebaerer også at vi skal ha en størst mulig grad av åpenhet rundt vår virksomhet. Jeg kan ikke se at det å avvikle en praksis som opplyser om enkeltpers­oners helsetilst­and står til hinder for dette, sier Vestbø.

 ?? RUNE VANDVIK ?? – Å ligge på sykehus er en privatsak, sier Helga Strand Vestbø, kommunikas­jons- og stabssjef ved Stavanger universite­tssjukehus.
RUNE VANDVIK – Å ligge på sykehus er en privatsak, sier Helga Strand Vestbø, kommunikas­jons- og stabssjef ved Stavanger universite­tssjukehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway