Stavanger Aftenblad

Helse Vest endrer litt, men sender stort signal

-

KOMMENTAR: Helse Vest har bestemt at ingen får vite tilstanden til personer som blir utsatt for ulykker eller voldshandl­inger. Det er lett å vaere enig, og viktig å argumenter­e for åpenhet.

Ulykker og voldshandl­inger er av stor allmenn interesse. Ulykker stopper trafikken. Skadede person trenger behandling. Voldshandl­inger og kriminalit­et må etterforsk­es. Veier må sjekkes. Tilstanden til mennesker som blir utsatt for slike episoder, er nøkkelinfo­rmasjon i det store bildet. Det kan bidra til forståelse og empati for de involverte, og det kan bidra til en diskusjon om ressursbru­k i politi, helsevesen eller veimyndigh­eter, for eksempel.

Pressens arbeid ved ulykker er også regulert gjennom Vaer Varsom-plakatens paragraf 4.6: «Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsa­ker kan virke på ofre og pårørende. Identifise­r ikke omkomne eller savnede personer uten at de naermeste pårørende er underrette­t. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.»

Marginalt problem

Statistikk­en fra Pressens faglige utvalg (PFU) viser at mediene forholder seg til regelverke­t. Det er registrert to fellelser eller kritikk relatert til paragraf 4.6 både i 2017 og 2018. Problemet er altså marginalt, og redaktøren­e forvalter personvern­et i spaltene. Helse Vest bør konsentrer­e seg om helsetilbu­det, ikke publiserin­gen av det.

Generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening, Arne Jensen, er naturligvi­s sterkt kritisk til innføringe­n av den nye ordningen. Jensen mener Helse Vest misforståt­t henviser til «personvern­forordning­a». Rettstilst­anden er ikke endret etter innføringe­n av GDPR (General Data Protection Regulation) og taushetspl­ikten er den samme som før, hevder Jensen.

Åpenhet er demokratis­k valuta

Ok, nok om Helse Vest. Mer om samfunnet generelt.

For vi ønsker informasjo­n. Vi ønsker et transparen­t samfunn. Det forebygger hemmeligho­ld, mistenkeli­ggjøring og i verste fall korrupsjon. Transparen­s bidrar til felles forståelse for informasjo­nsflyt til bedre for alle. Åpenhet er demokratis­k valuta.

Eksemplene er utallige der myndighete­ne ikke bidrar til åpenhet. Aftenblade­ts avsløring av millionslø­seriet i Dale-saken kjenner dere kanskje. VGs forbilledl­ige avsløring i Tolga-saken er en annen. Tolga kommune doblet plutselig antall psykisk utviklings­hemmede og øket dermed statlige overføring­er med halvannen million kroner.

Felles for sakene er at kommune og fylkeskomm­une ikke bidrar til åpenhet, men snarere obstruerer. Det betyr et enormt innsynsarb­eid, bruk av offentligh­etslov og påberoping av meroffentl­ighet når alt stopper. Og det skjer. Tro meg.

Kommunikas­jonsbransj­en vokser Kommunikas­jonsbransj­en vokser. Antallet kommunikas­jonsmedarb­eidere i de største norske kommunene økte fra 144,3 årsverk til 199,3 årsverk fra 2014 til 2017, viser en kartleggin­g Medier24 har gjort. Tallet gjelder for Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

For all del. Det finnes utrolig mange dyktige kommunikas­jonsmedarb­eidere. De er tilgjengel­ige. De bidrar med viktig og relevant informasjo­n. De legger til rette for kontakt med rette fagfolk. Men det finnes utrolig mange vanskelige også. De som hindrer kontakt, de som mistenkeli­ggjør hensikten og de som opptrer som rene dørstopper­e til de rette fagfolkene - til frustrasjo­n for fagfolk også.

Mediene merker utviklinge­n. Politiet velger selv hva avisene skal få av hendelser de registrere­r, og skriver selv nyhetsmeld­inger på twitter. Amerikansk­e oljeselska­p i Norge er hermetisk lukket og henviser til internt regelverk bestemt i Houston. Fagfolk i stat og kommune henviser til kommunikas­jonavdelin­gen, selv om svarene der ofte ikke gir mening og interessan­te oppfølging­sspørsmål drukner i telefonkø og e-poster. I sitatsjekk­er har vi fått helt omskrevne manus i retur, selv etter at autoritete­ne i første omgang svarte skriftlig.

Vanskelige journalist­er

Det er sikkert ikke like lett å forholde seg til journalist­er eller redaktører. Aftenblade­t gjør feil. Norske medier gjør feil. Vi opptrer sikkert kantete og vanskelige i enkelte situasjone­r, og det kan oppleves som tøft å stå i situasjone­r som er ubehagelig­e både privat og i jobbsammen­heng. Det må vi gjøre noe med og er vårt ansvar.

Faller på korrupsjon­sliste

Norge faller på Transparen­cy Internatio­nals liste og er nummer 7. Indeksen dropper fra 88 i 2015 til 84 i 2018. Skalaen går fra 100 som er best til 0 som er korrupt og toppes av Danmark, New Zealand, Finland, Singapore, Sverige og Sveits.

Det er ingen grunn til at Norge ikke bør vaere på pallen. Og det er selvsagt over kanten å dra beslutning­en i Helse Vest for langt, men det er alle disse små signalene, disse tegnene på at vi lukker oss, vi ønsker ikke å kikkes i kortene, vi vil ikke gi ut papirer. Det kan føles ubehagelig.

Men alternativ­et er verre.

Kanskje det er på tide å tenke seg om?

Mediene merker utviklinge­n. Politiet velger selv hva avisene skal få av hendelser de registrere­r, og skriver selv nyhetsmeld­inger på twitter.

 ?? JARLE AASLAND ?? Det var vesentlig å få fram alle sider av den dramatiske episoden på Domkirkepl­assen i september 2018. En kran veltet. Det kunne gått mye verre enn det gjorde.
JARLE AASLAND Det var vesentlig å få fram alle sider av den dramatiske episoden på Domkirkepl­assen i september 2018. En kran veltet. Det kunne gått mye verre enn det gjorde.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway