Stavanger Aftenblad

Her kommer flyplassen­es nye satsing – tomater

-

– Når du kommer inn i store bygg eller flyplasser rundt om i verden, kan du vaere hvor som helst uten å se hvor du er, forklarer lufthavnen­s grønne mann, Ingvald Erga.

Nå kan imidlertid tusenvis av passasjere­r kikke opp i andre etasje, når de står og venter på bagasjen i ankomsthal­len.

Der, rett over bordene og barkrakken­e til spisestede­t Puro Gusto, vil de se det nye innslaget: Et profesjone­lt veksthus med lys og planter som et nytt vindu til ankomsthal­len.

– Da skal folk vite at de er kommet til Rogaland som står for 80 prosent av all tomatprodu­ksjon i Norge, fortsetter Erga.

«Nye» Avinor?

Men du vil også se drivhuset som et lysende fyrtårn når du kommer kjørende eller går inn på flyplassen. Det blir også midtpunkt for et nytt, åpent venteområd­e med utsikt ned i ankomsthal­len. Nå kommer Norges største gartner, Kåre Wiig, til ankomsthal­len med råstoffet, nesten to meter høye planter som allerede baerer tomater. Pikkolo og store bifftomate­r.

Forretning­utvikler på flyplassen, Eva Jeanette Andersen tar spent imot gartneren og tomatene.

Tomatprodu­ksjon blir kanskje ikke akkurat regnet som et samfunnsop­pdrag for en flyplass. Men Stavanger lufthavn tar miljøet på alvor, og framstår som en pioner på området.

Denne dagen, når tomatene triller inn, er for eksempel Ingvald Erga igjen i Singapore, invitert til å holde foredrag på en konferanse med folk fra de største flyplassen­e i verden.

Slik skal Sola ble selvforsyn­t Mange av dem ser nå til Sola som skal bli selvforsyn­t med fornybar energi i 2025: y Solceller: De legges nå ut som et teppe på flyplassen, 20 dekar planlegges i år. y Vindmøller: To nye vindmøller, like høye som kontrolltå­rnet, 45 meter, er tegnet inn i sikker sone sør-vest på plassen. y Batteriban­k: Sol og vind kan sammen med en batteriban­k gi strøm nok til 200 hus. y Vedfyring: På bakken unngår flyplassen allerede 2000 tonn C02- utslipp i året, takket vaere flisfyring­sanlegget. Det varmer opp hele terminalen og oppstillin­gsplassen for flyene, og gir energi nok til 200 hus. y Elektrisk transport: Og ikke bare flyplassen, men vår region skal bli ledende i Europa på elektrisk transport, takket vaere et unikt samarbeid mellom sterke aktører som Forus naeringspa­rk, Risavika havn, Lyse og Avinor.

I sist måned ga Enova 40 millioner i støtte slik at aktørene sammen kan lage en løsning for et større prosjekt for lading av skip, busser og elektriske fly.

– Nå går faktisk utviklinge­n raskere enn fantasien, sa lufthavndi­rektør, Leif Anker Lorentzen, da Aftenblade­t skrev om prosjektet i november i fjor.

Tomatene

I dette store bildet blir tomatene kanskje små, selv om også de er tema i Singapore denne uken:

– Ute i verden er det mye fokus på matproduks­jon i publikumsa­real. Nå vil vi vise at tomater kan dyrkes på en flyplass. Vi vet ikke om noen flyplasser som har gjort det samme, forklarer sjef for forretning­sutvikling, Elisabeth Strømstad som også er på plass for å møte tomatene.

 ??  ?? Norges største gartner, Kåre Wiig, triller inn plantene som årlig kan gi en avling på 2500 kilo tomater inne på flyplassen. Forretning­sutvikler i Avinor Eva Jeanette Andersen hjelper til bak.
Norges største gartner, Kåre Wiig, triller inn plantene som årlig kan gi en avling på 2500 kilo tomater inne på flyplassen. Forretning­sutvikler i Avinor Eva Jeanette Andersen hjelper til bak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway