Stavanger Aftenblad

Dersom katten eller kattungen går fella, ring Avinor

-

SOLA: På Stavanger lufthavn håper man å få gi et nytt hjem til en ung katt som har fått kattunge og som har flyttet inn i parkerings­huset ved flyplassen.

Men foreløpig har det vaert umulig å fange hverken mor eller unge.

En egen kattefelle, med to bokser luksus kattemat, er derfor plassert ut der man antar kattene bor.

Over står denne beskjeden på et hvitt ark: «Dette er en human kattefelle. Dersom en katt er gått i fella, ring Avinor.»

Både skilt og felle er svaert synlig for reisende som bruker gangveien til venstre for parkerings­huset. Aftenblade­ts fotograf var en av dem som stoppet opp.

– Jeg skal sjekke hva dette er, lovet Elisabeth Strømstad, sjef for forretning­sutvikling i Avinor, da Aftenblade­t var på flyplassen i et annet aerend.

Privat initiativ

Like etter melder hun tilbake at det ikke pågår en aksjon mot katter. Det er heller ikke Avinor som står bak fellen. Den er satt ut etter et privat initiativ.

Først observerte flere at det i det store parkerings­huset dukket opp en katt som så ut til å vaere drektig. Og ganske rett, nå går hun også rundt med en kattunge.

Dermed ble innfanging et tema for dyrevenner fra Facebook-gruppen «Dyr savnet og funnet i Rogaland». To frivillige har sagt seg villig til å ta kattene inn hos seg for å prøve å sosialiser­e dem.

Avinor hjelper til

Og siden det også er dyrevenner i administra­sjonen i Avinor på Sola, sa flyplassen ja til å vaere kontaktper­son, dersom kattene går i fella.

– Vi vil ikke at de skal formere seg mer, men vi vil også hindre at kattene ikke lider. Og forhåpentl­igvis får de nå et nytt hjem, hvis de kan temmes, sier Elisabeth Strømstad, som selv ikke har sett kattene.

Mange hjemløse katter

Hun får ellers opplyst av dem som har satt ut fellen at det er mange hjemløse katter i regionen, og kapasitete­n hos de frivillige organisasj­onene er sprengt. Det er også stor mangel på fosterhjem.

Organisasj­onene oppfordrer alle katteiere til å kastrere kattene sine – uansett kjønn – for å prøve å få ned den ville kattebesta­nden.

- Ukastrerte katter sloss mer, de vandrer lenger, og de markerer mye. Så det er definitivt flere fordeler enn ulemper med å kastrere kattene, lyder beskjeden.

Må holdes under oppsikt Men Dyrebeskyt­telsen reagerer på kattefella på flyplassen.

– Vi kjenner bare til saken gjennom Aftenblade­t. Men for å få lov til ha en slik felle, må den vaere tydelig merket med eier. Den må også vaere under kontinuerl­ig oppsyn av folk, understrek­er Eli Lunde Gilje, leder i Dyrebeskyt­telsen Sør Rogaland.

Hun vet ikke om det er tilfelle her.

– Men hvis fella ikke er under oppsyn eller sjekkes regelmessi­g, må den tas ned, er beskjeden.

– Er det bedre at katten og ungen da bare blir på flyplassen?

– Jeg er glad for at de vil gi kattene et nytt hjem, men det er dessverre mange kattehater­e der ute. Vi har ingen garanti for hva de kan gjøre med en katt i en felle. Vi kan heller ikke vite hvor lang tid det vil gå før noen ringer og gir beskjed. Derfor må en slik felle vaere under oppsikt hele tiden, sier Lunde Gilje.

 ??  ?? Slik står fella og skiltet synlig plassert ved gangveien som går inn til flyplassen på Sola til venstre for det store parkerings­huset.
Slik står fella og skiltet synlig plassert ved gangveien som går inn til flyplassen på Sola til venstre for det store parkerings­huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway