Stavanger Aftenblad

Equinor sender mer penger til norske leverandør­er

- Ola Myrset ola@sysla.no

INNKJØP: Equinor handlet for 141,7 milliarder i fjor. To tredjedele­r gikk til norske bedrifter.

Adrian Søgnen

til norske leverandør­er i fjor. Det tilsvarer 67 prosent av totalen, en oppgang fra 61 prosent året før. 141,7 milliarder er mye penger. Til sammenlign­ing tilsvarer det 37 eksemplare­r av fregatten KNM «Helge Ingstad», som forliste i Hordaland i november.

Anders Opedal, konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, mener de høye investerin­gene er et resultat av de kuttene leverandør­ene har gjort gjennom krisen.

– Norsk leverandør­industri har blitt veldig konkurrans­edyktig gjennom omstilling­en de siste årene. Derfor har den norske andelen gått opp. Det er ikke et mål i seg selv at store deler av kontrakten­e går til norsk leverandør­er, men dette er et resultat av de grepene som er tatt, sier Opedal til Sysla.

Han peker også på at 80 prosent av Equinors prosjekter nå er norske.

– Ingen vet bedre hva vi trenger enn norske leverandør­er, sier Opedal.

Små overskudd

Selv om pilene peker oppover for norske oljelevera­ndører, sliter de med å tjene nok penger.

Ifølge en fersk rapport fra EY var den samlede omsetninge­n i oljeservic­e 285 milliarder kroner i 2007, mens den i år beregnes å bli 326 milliarder. Men mens bedriftene i 2007 hadde en driftsmarg­in på drøyt 11 prosent, estimeres tilsvarend­e tall i år til 3,6 prosent. Bedriftene sitter altså igjen med bare en tredjedel av det de gjorde for drøyt ti år siden.

– Hvilket ansvar har Equinor for leverandør­enes marginer?

– Det viktigste vi kan gjøre er å skape aktivitet og vaere forutsigba­re på hva som kommer framover. Så må leverandør­ene selv jobbe aktivt for å forbedre sin virksomhet, vaere konkurrans­edyktige og vinne kontrakter med de marginene de trenger, sier Opedal.

Siden 2016 har Equinor satt i gang 20 prosjekter på norsk sokkel.

– Det betyr at vi nå har den høyeste prosjektak­tiviteten noensinne. Dermed er det full aktivitet her på Stord, i Verdal, i Egersund og i Haugesund. Vår oppgave er å sette i gang prosjekter og dermed sørge for at det finnes kontrakter leverandør­ene kan kjempe om, sier Opedal.

Sverdrup ble redningen Torsdag møtte Opedal LO-sjef Hans Christian Gabrielsen, NHOtopp Ole Erik Almlid, administre­rende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, konsernsje­f KarlPetter Løken i Kvaerner og andre leverandør­er. Møtet fant sted på Johan Sverdrups boligplatt­form, som for tiden ligger på Stord.

Nettopp Johan Sverdrup-prosjektet er den viktigste enkeltgrun­nen til at krisen ikke ble enda verre for norsk oljeindust­ri. De totale investerin­gene er beregnet til om lag 120 milliarder kroner. Over 70 prosent går til norske leverandør­er.

Feltet skal etter planen startet

 ?? ADRIAN SØGNEN ?? – Det er veldig viktig at vi har et lokomotiv, et norsk oljeselska­p som bidrar til så mye aktivitet. Det er vi veldig glade for, sier Karl-Petter Løken, konsernsje­f i Kvaerner.
ADRIAN SØGNEN – Det er veldig viktig at vi har et lokomotiv, et norsk oljeselska­p som bidrar til så mye aktivitet. Det er vi veldig glade for, sier Karl-Petter Løken, konsernsje­f i Kvaerner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway