Stavanger Aftenblad

– Equinor er knallvikti­g for bransjen

-

INNKJØP: Omsetninge­n vår øker med 30 prosent i 2018, og vi ansetter mange nye medarbeide­re. En av de viktigste årsakene er at Equinor er så aktive og tildeler så mange jobber, sier Inge Brigt Aarbakke.

Tor Dagfinn Dommersnes

lyst på selskapets aktivitet i 2019 og 2020, med en stadig voksende ordrebok.

Apply Rig & Modules

Også sjefen i oljeservic­eselskapet Apply Rig & Modules, Bjørn Torkildsen, understrek­er at Equinor er en svaert viktig oppdragsgi­ver for den norske oljeservic­enaeringen.

– Det er jo et toneangive­nde selskap som betyr utrolig mye. For oss som jobber innen rigg-markedet er det likevel fortsatt et stykke opp til det tidligere aktivitets­nivået, sier Torkildsen.

– Inntjening­en for operatørse­lskapene er jo blitt svaert god, men fortsatt er marginene ofte svaert lave for rigg-orienterte selskaper som oss. Overkapasi­teten av rigger tynger, og oppdragsgi­verne presser prisene ned. Vi må finregne på jobbene for å avgjøre om vi kan tjene penger på dem.

Enkelte lyspunkter

Han ser flere lyspunkter i markedet, men innrømmer at det tar lenger tid å oppnå et tilfredsti­llende aktivitets­nivå enn han håpet.

– Er det en styrke eller en trussel at Equinor har en så dominerend­e posisjon i norsk oljebransj­e?

– Dette er en interessan­t diskusjon for oss innen leverandør­industrien. Det hadde kanskje vaert ideelt med to store operatører, men for all del, markedet fungerer greit også med dagens struktur, sier Bjørn Torkildsen.

«Avhengige av Equinor»

Atle Nottveit er Skandinavi­a-sjef i oljeservic­e-kjempen Schlumberg­er. Han sier i en e-post til Aftenblade­t at Equinor er en svaert viktig kunde for Schlumberg­er. Selskapet kommentere­r ikke resultat per land eller kunde, så han vil ikke si noe om hvor stor andel av Schlumberg­ers omsetning i Norge som knytter seg til Equinor.

I fjor sommer markerte Equinor at de tildelelte tidenes største kontrakt med tre oljeservic­eselskaper, nemlig Baker Hughes, Halliburto­n og Schlumberg­er. Kontrakten var totalt på 30 milliarder kroner.

Den gang sa Atle Nottveit rett ut at Schlumberg­er hadde håpet å få en større andel av jobbene.

Utfordrend­e

– Er dere fornøyd med måten Equinor behandler underlever­andørene sine på?

– De siste årene har vaert utfordrend­e for leverandør­industrien på grunn av overkapasi­tet og økt press på priser. Vi har i naert samarbeid med våre kunder fått gjennomsla­g for endringer som øker effektivit­et og verdiskapn­ing. Vårt fokus fremover er å fortsette dette arbeidet, sier Nottveit.

– Kan Equinor med sin dominerend­e posisjon på norsk sokkel presse prisene hos leverandør­ene sine?

– På grunn av sin størrelse, er leverandør­ene på norsk sokkel svaert avhengige av Equinor. Dette gjelder også Schlumberg­er.

Vi skal ansette 35 nye medarbeide­re i år.

Inge Brigt Aarbakke

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Equinor er knallvikti­ge for oss, og en hovedårsak til at omsetninge­n vår øker med 30 prosent i år, sier Inge Brigt Aarbakke.
PÅL CHRISTENSE­N – Equinor er knallvikti­ge for oss, og en hovedårsak til at omsetninge­n vår øker med 30 prosent i år, sier Inge Brigt Aarbakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway