Stavanger Aftenblad

Her kan det produseres like mye strøm som all norsk vannkraft

- Sigrid Haaland Aftenblade­t/Sysla

BERGEN: Et område på 6400 kvadratkil­ometer på sokkelen er det som trengs for at havvind skal bli like stort som vannkraft her til lands, sier havvindnes­tor Finn Gunnar Nielsen. Like etter årtusenski­ftet var Nielsen, som er professor ved Universite­t i Bergen, en del av teamet som lagde en modell av en vindturbin for Norsk Hydro, et konsept som ble kalt Hywind.

– Dette var verdens første flytende vindturbin i virkelig skala, forteller Nielsen.

Store muligheter for Norge Demonstras­jonsenhete­n ble satt ut utenfor Karmøy i 2009, og konseptet er i dag i bruk i verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland.

Siden Nielsen var med på å utvikle denne første modellen, har det skjedd mye innen havvind – blant annet har vindturbin­ene vokst enormt, og rager nå omlag 250 meter over havoverfla­ten.

– Hvert blad vil kunne legges på langsiden av en fotballban­e. Det er enorme konstruksj­oner, forteller professore­n.

I dag er han faglig leder ved havvindsen­teret i Bergen, Bergen Offshore Wind Centre. Senteret åpnet offisielt i september i fjor.

– Jeg har personlig tro på at vindenergi vil vaere et veldig viktig bidrag når Europa skal gå mot et karbonnøyt­ralt samfunn i 2050, sier professore­n.

Sokkelen – grønn leverandør Nielsen mener norsk sokkel kan bli en stor ressurs som leverandør av fornybar energi til hele Europa.

– Når det blåser på Nordvestla­ndet, blåser det gjerne ikke i sydlige nordsjø og motsatt. Disse områdene kan utfylle hverandre veldig godt, sier Nielsen.

Han påpeker også at havvind er mindre kontrovers­ielt enn vindkraft på land, det er bedre produksjon­sforhold for vind enn på land, og det er mer plass å ta av.

For å demonstrer­e hvor mye plass som trengs for å bygge ut vindkrafte­n til havs, viser Nielsen til at man trenger et område på 80 ganger 80 kilometer til havs for å produsere like mye energi som all vannkraft i Norge i løpet av et år.

– I forhold til norsk sokkel er det bitte små arealer, sier påpeker professore­n.

Industriel­l mulighet

Nielsen sier også at vi har et globalt potensial i dette markedet.

– Vi har blitt mye møtt med at Norge ikke trenger havvind fordi vi har så mye vannkraft. På kort sikt kan man si at det er rett. Men vi har en enorm maritim industri, som etter hvert må omstille seg til nye ting, forteller han.

Han sier at omstilling­en allerede har begynt å skje, men at den må skje raskere.

– Da er det en kjempeindu­striell mulighet til å bidra i et primaert europeisk, men etter hvert også globalt havvindmar­ked, sier Nielsen.

Vil forsyne felt med havvind

I tillegg har vi muligheten til å redusere utslippene fra norsk oljeog gassproduk­sjon ved bruk av energi fra havvind.

– Det er jo det Equinor nå planlegger, sier Nielsen.

I august meldte Equinor og partnerne på Snorre- og Gullfaksfe­ltet at de har besluttet å utrede muligheten­e for å forsyne feltene med strøm fra flytende havvind.

– Vi er nødt til å få ned utslippene fra olje og gass hvis vi skal nå klimamålen­e, peker han på.

Når det blåser på Nordvestla­ndet, blåser det gjerne ikke i sydlige nordsjø og motsatt. Disse områdene kan utfylle hverandre veldig godt.

Finn Gunnar Nielsen, professor

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Havvind kan dekke store energibeho­v i framtiden. Bildet er av Hywind Scotland.
JON INGEMUNDSE­N Havvind kan dekke store energibeho­v i framtiden. Bildet er av Hywind Scotland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway