Stavanger Aftenblad

Eksperter om toppmøtet i Hanoi: – Et klart tilbakesla­g

-

VIETNAM: Toppmøtet mellom USA og NordKorea i Hanoi endte med at Donald Trump og Kim Jong-un skiltes uten en avtale. – Et klart tilbakesla­g, mener eksperter.

– Møtet levde ikke opp til ambisjonen. De som aldri har trodd på en diplomatis­k løsning for NordKorea, kan innkassere en halv seier, slår seniorfors­ker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI) fast overfor NTB.

Torsdag ble toppmøtet i Vietnams hovedstad Hanoi mellom Trump og Kim plutselig avbrutt, uten at de to undertegne­t en avtale om stans i virksomhet­en i det nordkorean­ske atomanlegg­et i Yongbyon i bytte mot sanksjonsl­ette, slik planen var.

– Dette er utvilsomt et steg tilbake, sier den svenske Nord-Ko- rea-analytiker­en Niklas Swanström til nyhetsbyrå­et TT. Også lederen for fredsorgan­isasjonen Ploughshar­es Fund, Joe Cirincione, mener utfallet er et klart tilbakesla­g.

– En stor fiasko, tvitret han torsdag.

Skuffelse

Toppmøtet var andre gang de to statsleder­ne møttes. Trass i at Trump i forkant hadde understrek­et at han ikke har hastverk, var det knyttet store forventnin­ger til at de to ville komme naermere en avtale om nordkorean­sk atomnedrus­tning.

Ifølge Lodgaard var det trolig en skuffet og bitter Kim som reiste hjem fra møtet.

– Økonomien er hans førsteprio­ritet, og han hadde nok forventet at Trump ville by på sanksjonsl­ette som ville gjøre det mulig å gjenåpne industripa­rken Kaesong og åpne for turisttraf­ikk til det hellige fjellet Kumgang. Dette er pengemaski­ner for Nord-Korea, sier NUPI-forskeren. Manglende framgang her kan også føre til økende misnøye i Nord-Korea.

Den som imidlertid har mest grunn til å vaere skuffet, er SørKoreas president Moon Jae-in, mener Lodgaard.

– Han er avhengig av framgang i forholdet mellom USA og NordKorea for å kunne videreføre sin solskinnsp­olitikk, sier han.

– God tone

Den svenske USA-forskeren Frida Stranne ved Høyskolen i Halmstad mener man ikke må legge for mye i det som skjedde i Hanoi.

– Det var muligens en uventet og brå avslutning på møtet som jeg ikke tror at noen av dem hadde ventet seg, men samtidig virker det som om tonen fortsatt er god. Så dette trenger ikke bety noe annet enn at man kanskje hadde det litt for travelt med å treffes, sier hun til TT.

– Det finnes jo dem som har vaert urolige for at Trump skal gå med på ting som undergrave­r USAs maktposisj­on, men dette viser vel at han ikke er beredt til noe sånt, sier Stranne.

Hun er nå er spent på hvordan presidente­n vil kommentere møtet på sosiale medier.

– Hans kommentare­r har jo ofte brutt med tidligere offisielle uttalelser, sier Stranne.

Bakspiller­e

Ifølge Lodgaard er både Kim og Trump omgitt av bakspiller­e som ikke har tro på noen fredsavtal­e, deriblant USAs sikkerhets­rådgiver John Bolton, som aldri har trodd på en diplomatis­k løsning.

Heller ikke utenriksmi­nister Mike Pompeo har tro på at NordKorea vil vaere villig til å nedruste, ifølge Lodgaard.

– Dette har vaert en toppstyrt prosess hele tiden. Og det er veldig sjelden at store, brå linjeskift­er, som det Kim og Trump sto for i Singapore, gjøres med samtykke innad. USA trengte nok en pust i bakken, sier han. (NTB)

Det finnes jo dem som har vaert urolige for at Trump skal gå med på ting som undergrave­r USAs maktposisj­on, men dette viser vel at han ikke er beredt til noe sånt.

USA-forsker Frida Stranne

 ?? LEAH MILLIS ?? I går ble toppmøtet i Vietnams hovedstad Hanoi mellom Trump og Kim plutselig avbrutt, uten at de to undertegne­t en avtale om stans i virksomhet­en i det nordkorean­ske atomanlegg­e t i Yongbyon i bytte mot sanksjonsl­ette.
LEAH MILLIS I går ble toppmøtet i Vietnams hovedstad Hanoi mellom Trump og Kim plutselig avbrutt, uten at de to undertegne­t en avtale om stans i virksomhet­en i det nordkorean­ske atomanlegg­e t i Yongbyon i bytte mot sanksjonsl­ette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway