Stavanger Aftenblad

Israel anklages for forbrytels­er mot menneskehe­ten

-

GAZA: Det er tegn på at Israel sto bak forbrytels­er mot menneskehe­ten under demonstras­joner på Gaza-stripen i fjor, ifølge en FN-granskning. Israel avviser rapporten.

– Vi har funnet skjellig grunn til å tro at israelske snikskytte­re skjøt på journalist­er, helsearbei­dere, barn og folk med funksjonsh­emninger, og visste at skuddofren­e kunne identifise­res, heter det i rapporten fra den uavhengige FN-kommisjone­n som har gransket demonstras­jonene på Gaza-stripen.

Konklusjon­en er at israelske soldater brøt menneskere­ttigheter og humanitaer folkerett.

– Noen av disse bruddene kan vaere krigsforbr­ytelser eller forbrytels­er mot menneskehe­ten, heter det i rapporten.

– Rop om hjelp

189 palestiner­e ble drept og 9.204 ble skadd i løpet av demonstras­jonene. FN-granskerne har utført over 300 intervjuer med ofre, vitner og andre kilder. De har samlet inn tusenvis av dokumenter i arbeidet med rapporten, som omhandler perioden mellom slutten av mars og ut fjoråret.

FN-granskerne avviser Israels påstander om at demonstras­jonene var et dekke for terrorakti­vitet. FN mener det var en sivil protestbøl­ge.

– Dette var et rop om hjelp fra en desperat befolkning. Kommisjone­n ber Israel om å løfte blokaden i Gaza, heter det i rapporten, som også ber Hamas og de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e om å forbedre leveforhol­dene i Gaza. Slår tilbake

Israel reagerer sterkt på rapporten og kaller den «fiendtlig, bedragersk og partisk».

– Israel avviser rapporten helt og holdent. Ingen institusjo­n kan oppheve Israels rett til selvforsva­r og plikten til å forsvare innbyggern­e og grensene fra voldelige angrep, sier landets utenriksmi­nister Israel Katz i en pressemeld­ing.

Han hevder Hamas presset innbyggere mot gjerdene, deriblant kvinner og barn, og pekte på at organisasj­onens uttalte mål er å ødelegge Israel.

– Rapporten er basert på falsk informasjo­n, sier Katz. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway