Stavanger Aftenblad

EU sier nei til «miniavtale» med britene

-

BRUSSEL: EU-kommisjone­n avviser Underhuset­s krav om at borgeres rettighete­r må skilles ut i en separat avtale.

– Vi vil ikke forhandle om miniavtale­r fordi forhandlin­ger om slike miniavtale­r utenom selve utmeldings­avtalen vil sende et signal om at forhandlin­gene har brutt sammen, sier EU-kommisjone­ns talskvinne Mina Andreeva.

Uttalelsen kommer etter at Underhuset i London onsdag kveld enstemmig vedtok et krav om at regjeringe­n i Storbritan­nia må ta initiativ til forhandlin­ger om en separat avtale med EU om rettighete­ne til EU-borgere i Storbritan­nia og briter i EU etter brexit.

En slik avtale skal sørge for at borgernes rettighete­r sikres uansett hvordan det går med resten av forhandlin­gsløpet.

EU-kommisjone­ns holdning har derimot vaert at hvert enkelt medlemslan­d må bestemme selv hvis ingen overordnet utmeldings­avtale kommer på plass.

– Men Kommisjone­n har bedt medlemslan­dene om å vaere sjenerøse overfor briter som bor hos dem, understrek­er Andreeva.

Hun forsikrer om at vanlige folk og familier er EUs høyeste prioritet.

– De skal ikke betale prisen for brexit.

Norge og Storbritan­nia er allerede enige om rettighete­ne til nordmenn i Storbritan­nia og briter i Norge. Enigheten skal etter planen gjelde uansett hvordan det går med Storbritan­nias forhandlin­ger med EU. (NTB)

 ?? KHALIL HAMRA, AP / NTB SCANPIX ?? 189 palestiner­e ble drept og 9204 ble skadd i løpet av demonstras­jonene på Gaza-stripen i fjor.
KHALIL HAMRA, AP / NTB SCANPIX 189 palestiner­e ble drept og 9204 ble skadd i løpet av demonstras­jonene på Gaza-stripen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway