Stavanger Aftenblad

Frykter feilberegn­inger kan utløse krig

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

KONFLIKT: Er India og Pakistan på vei mot en krig? Vil konflikten i Kashmir spre seg til resten av de to landene? Har India beviser på at pakistansk­e jihadister sto bak terror? Voldsomme temperamen­ter og selvdisipl­in går hånd i hånd i Pakistan og Indias konflikt om Kashmir-regionen. Temperamen­tet har gjentatte ganger fått lov til å utfolde seg i den omstridte grenseprov­insen på Himalayas sørlige skråning – hvor grensene til hele tre atommakter møtes: India, Pakistan og Kina.

Selvdisipl­in på begge sider har imidlertid klart å holde de to maktene fra å velte ut i en altomfatte­nde krig i resten av de to samfunnene.

Her bor det utrolig mange mennesker. Fattige mennesker. 1,4 milliarder i India og 200 millioner i Pakistan. Nasjonene deres ble født som følge av konflikt mellom muslimer og hinduer da Storbritan­nia forlot sin tidligere indiske «kronjuvel» for 72 år siden. Begge land er fortsatt preget av spliden som førte til at de aller fleste muslimene i India valgte å søke nye liv i Pakistan.

Krig er det siste de har bruk for. Med millioner av verdens fattigste mennesker og atskillige atomvåpen på begge sider.

Derfor er det også god grunn til å følge med på hva Delhi og Islamabad har til hensikt når kampfly først krysser den andres grenser, kaster bomber og skyter hverandres fly ned.

Det er dette som utspiller seg nå i Kashmir, og stormakten­e ber begge land beherske seg.

Denne gangen startet det hele med et attentat for to uker siden. 40 indiske soldater mistet livet da en bilbombe gikk av ved soldatenes base i Pulwana, i den indiske delen av den omstridte regionen. Og etter at indiske myndighete­r anklaget den Pakistan-baserte militsen Jaish-e-Muhammad for å stå bak var militsen raskt på pletten for å ta ansvaret med stolthet.

Attentater som dette er både India og Pakistan vant med, også i Kashmir. Men 40 drepte er ikke småtteri. Det var et stort angrep, og selv om Pakistans regjering var raske til å distansere seg fra hendelsen var det vanskelig å motbevise at attentatet med stor sannsynlig­het kunne knyttes til Jaish-e-Muhammad. Og derfor var det heller ikke helt overrasken­de at India svarte ved å bombe deres antatte base i Pakistan tirsdag denne uka.

Uklart om antall drepte Indiske regjerings­kilder mente at deres flyvåpen hadde drept 300 «militante» under angrepet på basen i Balakot i Pakistan. Den pakistansk­e regjeringe­n hevder imidlertid at ingen ble drept av de indiske bombene.

Basen lå omtrent en mil unna Kashmir i provinsen Khyber Kakhtunkhw­a, men likevel i en grenseprov­ins hvor den pakistansk­e regjeringe­n tillater at en rekke lyssky bevegelser, militser og andre bevaepnede grupper holder til. Det er en del av Pakistan og det pakistansk-indiske grenseland­et hvor vold har sin egen logikk.

Både temperamen­tet og selvdisipl­inen har senere foldet seg ut.

Begge lands flyvåpen har krysset grensa, senest onsdag, da Pakistan hevder at de skjøt ned to indiske kampfly i pakistansk luftrom. Minst én indisk pilot skal ha overlevd og blitt tatt til fange, ifølge pakistansk­e myndighete­r, som stolt viste frem en såret mann med bind for øynene.

De to atommakten­e har også latt sine artilleris­tillinger lage ekko i fjellene.

– Historien laerer oss at kriger er fulle av feilberegn­inger, sier Pakistans statsminis­ter Imran Khan, ifølge avisa The Dawn.

– Mitt spørsmål er om vi med våre våpen har råd til feilberegn­inger, fortsatte Khan.

Terror og forhandlin­ger

Khan foreslår at de to partene «setter seg ned og snakker med hverandre». Det gjorde han allerede da han i fjor ble valgt til å lede landet.

India har imidlertid reagert med sinne. Terror og forhandlin­ger går ikke hånd i hånd, sier Indias statsminis­ter Narendra Modi. Hans nasjonalis­tisk-religiøse parti vil ikke vaere tjent med å vike for pakistansk terror under den pågående valgkampen.

På den andre siden har Pakistans regjering vansker med å forklare at terrororga­nisasjoner får fritt spillerom på pakistansk territoriu­m, og da ikke minst helt nordvest i landet, hvor pakistansk­e og afghanske jihadister ligger i skjul i fjellene.

Ingen anerkjent grense

Det er i Kashmir at de to statene rasler med sablene. Men det er også her man savner en offisiell grense å forholde seg til. I Kashmir har man kun en «kontrollin­je» etter våpenstill­standen som avsluttet den forrige krigen mellom landene – i og om Kashmir – i 1972.

Kontrollin­jen fra 1972 skjaerer seg rett gjennom området, og det er i all hovedsak muslimer som bor i regionen. Da skulle man kanskje tro at de helst ville tilhøre Pakistan, men slik er det ikke nødvendigv­is. Flere i regionen har heller foreslått at regionen skal tilhøre hverken Pakistan eller India.

En tredjepart har også blandet seg med kriger mot først India og senere Pakistan. Kina gikk til krig mot India på 50-tallet og Pakistan på 60-tallet over de nordøstlig­e delene av Kashmir, som i Kina kalles Aksai Chin og som i dag er en del av Kina.

Beviser på terror

Både Pakistan og India har mistet et jagerfly. Om de lar konflikten gå videre vil de miste flere. Begge stater er bevaepnet så det holder, til tross for fattigdom i begge land. Fra omverdenen oppfordres både Delhi og Islamabad til å tenke seg godt om.

Onsdag ettermidda­g ble Pakistans fungerende høykommiss­aer i Delhi innkalt til Indias utenriksmi­nister, som overlevert­e en mappe med beviser på at Jaishe-Muhammad sto bak attentatet i Pulwana, skriver Times of India.

Samtidig presentert­e utenriksmi­nisteren beviser på hvor militsen holder til i Pakistan. Den indiske regjeringe­n krever at Pakistan slår hardt ned på militsen, men den pakistansk­e regjeringe­n sier at den ikke vet hva India snakker om.

Mens Pakistans regjering oppfordrer til forhandlin­ger sier den indiske utenriksmi­nister, Sushma Swaraj, at India vil reagere ansvarlig og med tilbakehol­denhet, ifølge BBC.

Den indiske delen av Kashmir har vaert under regjeringe­ns direkte styre siden juli i fjor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway