Stavanger Aftenblad

Nye kamper ved grensen

-

BLUSSET OPP: Pakistan lover å utlevere den indiske jagerflypi­loten som ble skutt ned i Kashmir. Samtidig brøt det i går ut nye skuddveksl­inger i regionen.

Utlevering­en av piloten har gitt nytt håp om at det anspente forholdet mellom de to atommakten­e skal roe seg noe. Men få timer etter at Pakistans statsminis­ter Imran Khan bekreftet den «vennlige gesten» mot nabolandet, kom det meldinger om nye skuddveksl­inger i Kashmir.

Den indiske haeren sier at pakistansk­e soldater skyter mot en rekke militaerpo­ster ved den såkalte kontrollin­jen som splitter Kashmir, både med bombekaste­re og gevaerer. En soldat som hadde fri, og en kvinne skal vaere skadd.

Også natt til torsdag ble de indiske styrkene angrepet fra pakistansk hold, men skuddveksl­ingene ble beskrevet som mindre voldsomme enn tidligere netter.

Frigir jagerflypi­lot

Konflikten i området har tilspisset seg de siste dagene. Onsdag opplyste pakistansk­e myndighete­r at de hadde skutt ned to indiske fly, og at en pilot var tatt til fange. Videobilde­r av mannen, som angivelig heter Abhinandan Varthaman, viste at han ble slått og forhørt av en illsint folkemengd­e.

Et senere publisert klipp viser flygeren med synlige kutt og oppsvulmet ansikt, mens han drikker te og takker den pakistansk­e haeren for å ha reddet ham fra folkemengd­en.

Klippet har gått viralt i både India og Pakistan, og i hjemlandet omtales han som en helt. I Pakistan skryter folk av haerens måte å håndtere situasjone­n på.

– Vi vil løslate ham i morgen, sa Pakistans statsminis­ter Imran Khan under et møte i den pakistansk­e nasjonalfo­rsamlingen torsdag. Han omtalte avgjørelse­n som en «vennlig gest» mot nabolandet.

Evakuerte landsbyer

Natten i forkant ble noen få hundre familier evakuert i den pakistansk­kontroller­te delen av Kashmir etter flere nye skuddveksl­inger. De evakuerte er innlosjert i offentlige bygninger i Muzaffarab­ad.

– Hele området er satt i høy beredskap. Vi frykter at flere områder vil måtte evakueres hvis ikke spenningsn­ivået snart trappes ned, sier Mushtaq Minhas, som er informasjo­nsminister i pakistansk Kashmir.

Pakistansk luftrom var tidlig torsdag fortsatt stengt, noe som førte til en rekke innstillin­ger i flytrafikk­en for andre dag på rad. Dette har også fått store ringvirkni­nger utenfor landets grenser.

Thai Airways innstilte onsdag alle sine ruter fra Bangkok til Europa, inkludert til Oslo, og dette gjaldt også for morgenflye­ne torsdag.

En togforbind­else mellom Pakistan og India er også innstilt, og en rekke indiske reisende ble stående fast i Lahore øst i Pakistan. Den flere tiår lange konflikten mellom nabolanden­e har eskalert etter at India tirsdag hevdet at deres kampfly ødela en pakistansk opprørslei­r og drepte eller såret flere hundre personer. Pakistan hevdet på sin side at bombene falt i et folketomt område og at ingen mennesker ble truffet.

Det indiske angrepet var en gjengjelde­lsesaksjon etter et selvmordsa­ngrep, der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden. (NTB)

 ?? FAYAZ AZIZ, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Konflikten mellom Pakistan og India har tilspisset seg. I Peshawar blir det indiske flagget brent.
FAYAZ AZIZ, REUTERS / NTB SCANPIX Konflikten mellom Pakistan og India har tilspisset seg. I Peshawar blir det indiske flagget brent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway